Спутњик, 30. 8. 2023, Охрид: Обележје покоља 400 српских кадета из 1915. године префарбано црвеном бојом уз потпис ВМРО [Мапа]

Рамне: Спомен табла уз остатке споменика српским кадетима ликвидираним 1915. Фото: РТВ

Рамне: Спомен табла уз остатке споменика српским кадетима ликвидираним 1915. Фото: РТВ

У току повлачења српске војске према Албанији, у зиму 1915. године, код манастира Св. Наум, војска Краљевине Бугарске заробила је 400 кадета и голобрадих питомаца ђачке чете, узраста од петнаестак година. Спровели су их до села Рамне, крај Охрида, и ту их – болесне, изнемогле, измрзле и измрцварене од тешког марша, мучки побили

Лане постављену таблу као подсетник стравичног покоља, на остацима срушеног меморијала са костурницом „Четири стотине – 1915“ код села Рамне, надомак Биљаниних извора, крај Охрида, подигнутог 1925. на месту где су бугарски окупатори убили 400 српских кадета, недавно су непознати провокатори префарбали црвеном бојом, уз потпис – ВМРО. Ту исту костурницу су, подсећају Вечерње новости бугарски окупатори 1941. сравнили са земљом.

Фарбање је откривено, али се нико званично не оглашава ко стоји иза тог срамног нељудског чина и скрнављења ионако давно срушеног обелиска испод чијих основа и даље почивају кости покланих српских кадета.

Председник удружења за заштиту и очување српских споменика у Македонији Саша Ристић за Новости каже да би требало очекивати да се неко од „потписаних“ огласи или, пак, можда, огради од тог срамног чина.

„Постављање табле на остацима споменика је подржало руководство локалне самоуправе у Охриду које је из редова ВМРО-ДПМНЕ. Извесно је да је неко помрачен мржњом желео срамном провокацијом да ‘заклони’ чак и плочу на остацима меморијала, који би требало заједнички обновити“, истиче Ристић.

Рамне: Префарбана табла на месту срушеног меморијала српским кадетима  ликвидираним 1915. године Фото: В. новости

Рамне: Префарбана табла на месту срушеног меморијала српским кадетима ликвидираним 1915. године Фото: В. новости

У селу Рамне, тик уз пут који води према древној светињи Св. Наума, на локалитету Студенчишта, према пројекту познатог српског архитекте Момира Коруновића 1925. подигнут је четвороугаони обелиск, од белог мермера, Споменик страдалим српским мученицима голобрадим регрутима – „Четири стотине – 1915.“

Остало је записано да је тај тужни споменик наручио тадашњи охридски архиепископ Николај Велимировић, у знак подсећања на мученичку смрт четири стотине младих кадета које су изболи и поклали Бугари, код села Рамне, 1915. године.


Мапу у новом прозору, са навигацијом и у пуној резолуцији можете погледати овде

Споменик су, међутим, 1941. бугарски окупатори срушили и практично сравнили са земљом.

Прошле године је на остацима монумента постављена спомен табла, а сада је и она – префарбана.

Записано је да је неким чудом, покољ преживео само један дечак, кога је спасао локални Грк и пребацио у грчко селу уз границу.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed