Vesti onlajn, 15.10.2020, Драгинац: Нацисти убијали и бебе

Стрељање у Драгинцу, октобар 1941. Фото: Архива / Вести

Стрељање у Драгинцу, октобар 1941. Фото: Архива / Вести

Бруталан масакр невиних мештана Драгинца и околних села у долини Јадра одјекнуо је пре 79 година Србијом и означио почетак четворогодишњег страдања недужног становништва, деце, жена, старих људи, ратних заробљеника и свих који се нису мирили са окупацијом и распарчавањем отаџбине, поручио је државни секретар Министарства за рад, социјална и борачка питања Зоран Антић на комеморацији поводом 79. годишњице првог нацистичког покоља у Србији, у којем је погубљено 2.950 цивила, што је био увод у масовне злочине у Краљеву и Крагујевцу у октобру 1941. године.

Сећање на невине жртве обележено је парастосом код спомен-костурнице у Драгинцу, након чега су венце положили Зоран Антић у име државе, представници Града Лознице, Основне школе „14. октобар“, као и удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије и потомци стрељаних.

Говорећи о стравичном злочину, Антић је подсетио да је Драгинац у октобру 1941. ушао у анале светске криминологије и геноцида.

– Од 13. до 19. октобра у селима у долини Јадра: Драгинцу, Коренити, Великом Селу, Цикотама и суседнима стрељано је близу 3.000 недужних људи. Највише их је, њих 2.000, стрељано у Драгинцу. Био је то прави покољ и геноцид над српским народом. Србијо, памти да су фашисти и нацисти поред одраслих на најзверскији начин убијали и децу у колевкама.

Побијено је у три дана 305 деце млађе од десет година. Најмлађа жртва имала је три дана. Окупаторска казнена експедиција 342. дивизија доведена из Француске да „угуши устанак“ била је дивизија злочинаца и убица – истакао је државни секретар на комеморацији, коју су, као и претходних година, организовали Влада Србије, Град Лозница и Центар за културу „Вук Караџић“ Лозница. Овогодишњој церемонији због противепидемијских мера нису присуствовали ђаци ОШ „14.октобар“ из Драгинца.

 

Сећање наша лична обавеза

Зоран Антић рекао је да у име владе, уз дубоки пијетет према драгиначким жртвама, са места где су сахрањени посмртни остаци стрељаних цивила шаљемо поруку незаборава и посвећености идеалима слободе, правде, независности и антифашизма.

– Није антифашизам лекција из уџбеника историје, то је лик једног народа у огледалу човечанства. Сећање на њих, савладавање трагичних лекција наше не тако давне прошлости, као и супротстављање сваком облику насиља, мржње и неразумевања, јесте наша лична обавеза и дуг према драгиначким и другим невиним жртвама – поручио је Антић.

Ђ, Јанковић – Вест

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed