Полтитика, 23.8.2012, Аћиф eфендија и Вук Калајитовић Калајит

Штитково: Освећење споменика Вуку Калијатовићу Калијату Фото: Novinar.de

Штитково: Освећење споменика Вуку Калајитовићу Калајиту Фото: Novinar.de

Изједначавање подизања спомен-обележја Аћиф-ефендији и Вуку Калајитовићу Калајиту и условљавање уклањања ефендијиног обележја са уклањањем Калајитовог споменика нису прихватљива из неколико разлога.

Аћиф ефендија (херој муфтије Зукорлића) осуђен је и погубљен као ратни злочинац, а Калаијту (четничком команданту) никада није суђено, па се у односу на њега треба поштовати претпоставка невиности, не амнестирајући његове евентуалне злочине.

Аћиф-ефендији је спомен-обележје подигнуто на јавном месту, на тргу усред Новог Пазара, а Калајиту је споменик подигнут у селу, на породичном имању, на његовој очевини, а откривен без присуства представника власти у Србији, за разлику од „случаја Аћифа”.

Тврдња муфтије Зукорлића да није било Аћиф-ефендије да би данас у Новом Пазару било Бошњака као у Новој Вароши је произвољна и злонамерна, јер служи изазивању мржње између Срба и муслимана у рашкој области, која штети и једнима и другима. За време Другог светског рата у Новој Вароши Калајит и његови четници нису убили ниједног муслимана. Напротив, Калајит је био њихов заштитник. Зато не чуди што су угледни нововарошки муслимани (Хајро Берберовић и други) 1942. године организовали илегално пребацивање Калајитове супруге и осмомесечне кћерке из Штиткова у Сарајево.

Бошњачко национално веће у Новом Пазару организује изложбу портрета знаменитих Бошњака, међу којима је и Рифат Бурџевић Тршо. О његовој улози у злочинима над Србима на Пештери знали су тамошњи Срби и муслимани, али и муслимани из Нове Вароши.

О изнетом нека јавност суди на основу чињеничног стања, а пре свега на основу документа Војног архива Војске Србије, односно Архива Милешевског четничког корпуса, кутија 142, бр. рег. 7/4, док. ЦГ-В-1675, који гласи:

„Управном одбору – Сјеница

Сазнали смо да су неразумни наговорени од комуниста опет почели да стварају зулум од српског живља.

Комуниста Рифат Бурџевић са још неким друговима био је пре неколико дана у Пештери и свим силама радио на подизању муслиманских маса против Срба. Нажалост муслимани су се овоме одазвали и заједно са комунистима попалили и опљачкали српска села Заумско, Гошево, Црвско и Корита. Сада припремају покољ и паљевину Буђева.

Управни одбор у Сјеници није ништа учинио да своје страже нити против комуниста, који толико зла направише нашем народу, нити против дизања осталих муслимана и њихових учешћа у овим злочинима према невином српском живљу. Чули смо да је г. командант Санџачких четничких одреда у више махова покушавао и молио Управни одбор да предузме потребне мере како би се овом злу једном стало на пут. Но изгледа да је све ово остало без резултата. Чак се прича да Управни одбор у Сјеници сакрива комунисте као Мухамеда Авдагића и друге, као и то да их има у наоружаној милицији.

Ми доле потписани муслимани у име свих муслимана из Нове Вароши и околине, изјављујемо да су четничке власти увек и у свакој прилици биле према муслиманском живљу лојалне и штитиле га уједно као и Србе.

Али, ми увиђамо, да даљи испади и злочини, који чине муслимани Сјеничког среза под наговором комуниста, неће моћи остати без тешких последица по цео муслимански живаљ у Санџаку.

Зато у име човечности и правде према Србима и молимо Управни одбор да се свим силама заложи код муслиманског становништва и да нађе начин да ови зулуми једном престану.

Ако се у овом не успе ми ћемо бити приморани да напуштамо своје домове, јер немамо моралног права да и даље очекујемо наклоност и заштиту српских четничких одреда, док на другој страни муслимани помажу комунисте и са њима заједно убијају српски незаштићени живаљ, злостављају га, пљачкају и пале му куће.

У нади да ће се наш глас чути, ми вас братски поздрављамо и молимо одговор по предузетим мерама.

25. маја 1942.
Нова Варош

У име муслимана Нове Вароши и околине (следе својеручни потписи зеленим мастилом): Хафиз Мустафа Ибишбеговић, Хајро С. Бербовић, Салих Хаџимуртезић, Алија Билалагић, Хаџибеговић Ибрахим, Омер Салихбеговић, Хусејин Долмагић, Мехмед Бегић, Бећир Туркамновић, Махмут Кавазовић, Бећир Ибровић, Мујо Хаџибрахимовић, Авдо Авдагић, Мехмед Тировић и други, чији је потпис нечитак.”

 

 

Аутор: Војин Вучићевић

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed