РТРС, Радио Гацко, 4. и 5. 4. 2022, У Добрељима код Гацка сјећање на страшан злочин над невиним цивилима

Добрељи, Гацко, спомен жртвама Првог партизанског херцеговачко-црногорског ударног батаљона. Фото: РТРС

Добрељи, Гацко, спомен жртвама Првог партизанског херцеговачко-црногорског ударног батаљона. Фото: РТРС

У Добрељима код Гацка, поводом осамдесет година од страдања, служен је помен за тридесет девет мјештана које су убили припадници Првог партизанског херцеговачко-црногорског ударног батаљона.

Злочин над мјештанима, углавном старцима, дјецом и женама, догодио се у зору 4. априла 1942. године. Историја није утврдила која је била њихова кривица.

Миливоје Сушић из Гареве, као шестогодишњак, сјећа се када су у кућу упали непознати људи и одвели оца и дједа. Страдало је још двоје Сушића. Не зна шта су скривили.

– Никад нећу сазнати шта су скривили, за шта је био крив ђед Павле са седамдесет година. Оружје нису имали, говорили су да неће да бјеже… Шта смо коме криви? – пита Сушић.

У историјским читанкама нема помена о злочину. Да би сачували сјећање на претке, потомци су подигли споменик. Деветнаест их је било из села Гарева и Добреља, а остали из десет других села. Међу њима два осамдесетпетогодишњака, учесника Невесињске пушке и седам солунских добровољаца.

– То је било цивилно становништво, старци, жене и дјеца. Просјек година био је 54, седам младића имало је мање од двадесет година, а најмлађа жртва било је дијете од дванаест година – каже Раденко Тодороић из села Добрељи.

Владика захумско-херцеговачки Димитрије рекао је да сјећање на претке треба да живи, јер сјећањем чувамо и нашу душу. Преко злочина се не може прећи заборавом, него праштањем и покајањем.

– Заборав не доноси ништа добро, не доноси покајање ни братску сузу и не омогућава да се поклонимо сјенима наше браће – истиче владика.

Заборавити се не смије, али се мора опростити, рекао је Огњен Милинковић, начелник општине Гацко, чији је предак, такође, страдао прије осамдесет година.

– Нажалост, било је прекрајања историје послије Другог свјетског рата, те је и овај злочин је називан „лијева скретања“, а то је било тепање сопственом злочину – рекао је Милинковић.

Послије парастоса жртвама партизанског терора, представници потомака, Општине Гацко и Борачке организације на споменик страдалим положили су вијенце.

 

Спомен, илустрација Фото: Фонет

Спомен, илустрација Фото: Фонет

 

Радио Гацко, 5. 4. 2022, Обиљежено 80 година од злочина у Добрељима

Угатачком селу Добреља, поводом осамдесет година од страдања, јуче је служен помен за тридесет девет мјештана које су убили припадници Првог партизанског херцеговачко-црногорског ударног батаљона.

Након парастоса, вијенце на споменик невино пострадалим жртвама положили су представници породица жртава, Општине Гацко и Борачке организације Гацко.

Епископ захумско – херцеговачки Димитрије истакао је у својој бесједи важност сјећања, покајања и опраштања.

„Преко злочина се не може прећи заборавом – него само праштањем, покајањем и поклоњењем пред братском раном и братском сузом“ – казао је епископ Димитрије.

Представник потомака жртава и један од најзаслужнијих за изградњу споменика у Добрељима Раденко Тодоровић подсјетио је да су тог 4. априла угашене четири куће, да је најмлађа жртва био Обрен Николић, дјечак од дванаест година, а међу онима који су тог јутра мучки убијени било је седам солунских добровољаца и два учесника Невесињске пушке. Тодоровић се захвалио свима онима који су помогли изградњу споменика у Добрељима, као и Милошу Мандићу и Стевану Бјелогрлићу, двојици чланова гатачког СУБНОР-а који су подигли свој глас против рушења споменика, два дана уочи његовог освештања 7. октобра 1990.

О крвавој зими и прољећу 1942. године, тадашњем стању у Херцеговини, као и о ширем историјском контексту ових догађаја говорио је историчар Милан Никчевић.

„Априлских дана 1942. одјекивала је по гатачким селима команда „Смрт!“, а нека данас буду од Господа услишене наше молитве за живот и Добрељима, и Казанцима, и Галешини, и Пустом Пољу, и Гареви, и Дражљеву, и Браићевићима, и Улињу, и свим нашим селима и градовима“ – истакао је Никчевић.

Јучерашњем помену у Добрељима присуствовали су и ученици Средњошколског центра „Перо Слијепчевић“ Гацко, на челу са професорицом Анђелином Никчевић и директором Александром Пуровићем.

Историјски час са споменика у Добрељима, као и бесједе владике Димитрија и Раденка Тодоровића можете послушати у нашем програму данас од 13 часова.

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed