СРНА, 11. 8. 2022, Српско културно насљеђе под непрекидном пријетњом од уништења и пеотимања

Остаци манастира Свете Тројице (пре 1433), заселак Русеница, Мушутиште Фото: РадиоКиМ

Остаци манастира Свете Тројице (пре 1433), заселак Русеница, Мушутиште Фото: РадиоКиМ

Српско културно насљеђе на Косову и Метохији под непрекидном је пријетњом, од физичког уништења и скрнављења до фалсификовања и преотимања, саопштено је из Министарства културе и информисања Србије.

Из Министарства истичу да изјава приштинског министра културе Хајрула Чекуа да Србијa злоупотребљава православне цркве на Косову и Метохији и да је присуство Кфора око манастира Високи Дечани симболично, представља покушај скретања пажње са стварне угрожености српског културног насљеђа у јужној српској покрајини.

У саопштењу се истиче да угрожавање права и културног насљеђа, нажалост, представљају тешку свакодневицу српског народа на Косову и Метохији.

Министарство подсјећа да су Високи Дечани једини споменик у Европи који се 20 година у континуитету налази под снажном војном заштитом, а од 2006. године је уписан и на Унескову листу Свjетске баштине у опасности.

Стога, додаје се у тексту, није јасно на које безбjедносне извjештаје се позива Чеку, имајући у виду једногласну одлуку Унеска да српски манастири на Косову и Метохији остану на листи угрожених.

Министарство подсјећа и на најновији извјештај Мисије ОЕБС из јула ове године, који указује на бројне вандализме и кривична дјела почињена на објектима и локалитетима Српске православне цркве од 2014. до 2020. године.

Посебно напомиње да је током оркестрираног погрома широм Косова и Метохије у марту 2004. године уништено или срушено 136 објеката Српске православне цркве, од којих већина грађевина до данас није обновљена.

Министарство културе србије указује да Приштина још једним у низу апсурдних наступа представника привремених институција у напору да промовише лажну државу, показује одсуство и најобичнијег разумијевања за смисао културног насљеђа и бриге о култури.

Зато, додаје се, не треба да чуди да бригу Србије за културно и вјерско насљеђе проглашавају за злоупотребу они који сматрају да је напредак у чувању културног насљеђа то што тренутно не пале и не руше цркве и манастире, као што су чинили 2004. године, већ их „само“ угрожавају изградњом путева, скрнављењем, крађама, отимањем земљишта, забраном службе и нападима на надгробне споменике и вјернике.

„Њих очигледно боли чињеница да свест о праведности и успеху залагања Србије за неговање културног наслеђа постаје све боље препознато широм света и да заштита права на баштину којој су посвећени Србија и Министарство културе и информисања добија све више на значају“, наводи се у саопштењу.

Министарство културе и информисања Србије додаје да ће наставити да указује на подметања и провокације, имајући у виду суштински значај и изузетну вриједност српског културног насљеђа на Косову и Метохији за национални идентитет и свјетску баштину.

 

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed