СРНА, 26. 8. 2022, Обиљежена 81 година од хрватског усташког терора над 406 Срба [Мапа]

Помен, илустрација Фото: СРНА

Помен, илустрација Фото: СРНА

Парастосом и полагањем цвијећа у Спомен-парку у Босанским Лужанима код Дервенте данас је обиљежена 81 година од страдања 406 жртава усташког терора над Србима лужанске парохије.

Обиљежавање су организовали Градска организација СУБНОР-а и Град Дервента уз покровитељство градоначелника Дервенте Милорада Симића, који је рекао да су Босански Лужани страдалничко село, као и околна села, што се показало кроз све ратове.

„Овдје је 405 православних душа окупљено, потоварени су у вагоне и одвезени у Славонску Пожегу. Да су нормална времена, данас бисмо одали почаст и положили вијенце на мјесту њиховог страдања у Славонској Пожеги“, рекао је Симић новинарима.

Он је додао да је захваљујући једном броју потомака ових страдалника на мјесту њиховог одвођења направљен спомен-парк, 2021. године, договором села Нови Лужани, Костреш и Баре.

„Драго ми је да су општина Брод и град Дервента, заједно са борачким организацијама и онима који његују традицију НОБ-а, уз финансијску помоћ направили спомен-комплекс који ће остати као успомена на те људе“, рекао је Симић.

Убудуће, спомен-парк у Лужанима, у четири нивоа-острва, која симболизују четири страдалничка српска села, са 410 садница тисовине и плочицама са именима мученика, великим крстом, трајно ће сведочити о једном од највећих злочина над Србима, не само Посавине.

Начелник општине Брод Зоран Видић рекао је да мјеста као што су Босански Лужани треба да буду мјеста сјећања за младе нараштаје да се тако нешто не би поновило.

Он је навео да је обавеза локалних управа Брода и Дервенте да помажу изградњу оваквих споменика и да је то минимално што могу да пруже, подсјећајући да је општина Брод позитивно одговорила на иницијативу свештеника Драгана Зарића и мјештанина Васе Мичића који су се обратили за помоћ у изградњи спомен- комплекса.

Предсједник Градске организације СУБНОР-а Дервента Боро Прерадовић рекао је да су злочин у Босанским Лужанима извршиле усташе у вријеме НДХ.

Он сматра да би овај датум требало обиљежавати на републичком нивоу.


Мапу српских стратишта у пуном формату и са навигацијом можете погледати овде

„На иницијативу потомака страдалих и свештеника ове парохије направљен је споменик у знак сјећања на жртве које нису сахрањене и немају своје гробове. Финансијски су помогли град Дервента, општина Брод и други“, рекао је Прерадовић.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Босански Лужани Дадо Петровић рекао је да се у Спомен-комплексу налази плоча његовог стрица који је одведен 1941. када је имао 15 година.

„Никада нисмо сазнали гдје су његове кости, да ли је убијен на мосту на Сави или је завршио у Славонској Пожеги. Овдје сада можемо прислужити свијеће и положити цвијеће“, навео је Петровић.

Спомен-парк изграђен је на мјесту пилане и млина гдје су усташе 24. августа 1941. године довеле 406 Срба – мушкараца старијих од 16 година из Босанских Лужана, Нових Лужана, Костреша и Барице.

Сутрадан су заробљене Србе усташе возом превезле у Славонску Пожегу гдје су их на звјерски начин побили 26. августа 1941. године. Никада није тачно утврђено гдје су њихова тијела сахрањена.

Страдање Срба овог краја почело је 14. априла 1941. године када су усташе убиле лужанског свештеника Милоша Петровића испред парохијског дома у Босанским Лужанима.

 

 

 

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed