СРНА, 15. 8. 2023, Навршене 82 године од масовног убиства логораша на Пагу

Паг: Масовна гробница Срба и Јевреја Фото: Срна, Јадовно 1941.

Паг: Масовна гробница Срба и Јевреја Фото: Срна, Јадовно 1941.

Навршиле су се пуне 82 године од када су усташе пред долазак италијанских окупационих власти у логорима на Пагу убиле око 800 логораша, међу којима и дјеце.

Предсједник Удружења „Јадовно 1941″ из Бањалуке Душан Басташић изјавио је да је у ноћи између 14. и 15. августа 1941. извршена масовна ликвидација Срба на Пагу због сазнања да ће на тај простор доћи италијански фашисти и затворити госпићку групу логора.

„Они су жене и децу довезли два дана прије 14. августа улогоровали непосредно уз јеврејски логор, да би их тог 14. повели преко камењара до два и по до три километра удаљеног мјеста изнад увале Малин, на рту Слана, гдје су ископане гробнице дужине 50 и дубине три метра, са постраничним гробницама, што је личило на рибљу кост. Ту су их побили“, рекао је Басташић за РТС.

Он је нагласио да је срећа што су Италијани одлучили да их ексхумирају и тако сачувају бар неке доказе о злочину.

„Ексхумирали су 793 леша, од тога лешеви 91 дјетета фоби до 15 година“, навео је Басташић.

Према процјенама Ђуре Затезала, у концентрационом логору Госпић-Јадовно-Паг је за 132 дана постојања убијено више од 40.000 људи, а од тог броја 8.000 је страдало на острву Паг у логорима Слана и Метајна, као и у водама Јадранског мора.

Међу убијеним су и 73 свештеника Српске православне цркве /СПЦ/.

Око 2.000 логораша, углавном Јевреја, преживјело је масакре у госпићкој групи логора, али не и усташки терор.

Мушки дио логораша транспортован је у новоформирани логор Јасеновац, док су жене и дјеца завршили у логору Јастребарско.

На злочине почињене на Пагу прије 82 године данас подсјећа само Часни крст које је Удружење „Јадовно 1941″ поставило 2015. године, пошто је сваки покушај обнављања порушених спомен-обиљежја завршавао њиховим поновним уништавањем, посљедњи пут 2013. године.

 

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed