РТРС, 19. 12. 2023, Хоће ли Јошаница коначно дочекати правду – 31 година од стравичног злочина [Мапа]

Спомен, илустрација Фото: РТРС

Спомен, илустрација Фото: РТРС

Прошла је 31 година од злочина у фочанској мјесној заједници Јошаница, када је муслиманска војска свирепо убила 56 мјештана српске националности.

Никољданског јутра 1992. године, припадници војске тзв. Армије БиХ ушли су из правца Горажда десном обалом Дрине у залеђе српских положаја и палећи све пред собом, на кућном прагу, масакрирали српске жене, старце и дјецу.

Десетак заселака Горње Јошанице избрисано је са географске карте, попаљене су не само куће, већ и помоћни објекти, уз нејач, убијана је и стока, а гдје су то стигли злочинци су чак посјекли и стабла воћака.

Страдале су читаве породице док су славиле крсну славу. Убијено је 56 мјештана, многи од њих на језив начин, одсијецањем дијелова тијела.

Требало је да прође дуже од три деценије од стравичног злочина да би Тужилаштво БиХ у августу ове године подигло оптужницу против 13 некадашњих припадника Армије БиХ који се терете за овај ратни злочин.


Мапу српских стратишта у пуном формату и са навигацијом можете погледати овде

Суд БиХ у септембру је првобитно одбио потврђивање оптужнице, да би је, након жалбе Тужилаштва и притиска јавности, ипак потврдио.

За злочин у Јошаници оптужени су Ферид Буљубашић, Ахмет Сејдић, Рашид Собо, Шевко Глушац, Закир Јамак, Бахрудин Мухић звани Бане, Адем Фехрић, Мустафа Пољо звани Муса, Енвер Кустура звани Пена, Мухамед Лиска, Сакиб Чакар, Изет Сејдић и Мунир Нало.

Сви оптужени у новембру су пред Судом БиХ негирали кривицу и почетак суђења се очекује.

Тужилаштво је навело да ће наводе из оптужнице доказивати са више од 400 свједока и 1.200 доказних материјала.

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed