Срна, 28.6.2015, Седам деценија од масовног погубљења младих четника

Миљевина: Споменик погубљеним младим четницима Фото: Срна

Миљевина: Споменик погубљеним младим четницима Фото: Срна

ФОЧА, 28. ЈУНА /СРНА/ – Код јаме „Понор“ у Миљевини код Фоче служен је помен за више хиљада припадника Југословенске војске у отаџбини који су крајем маја 1945. године убијени на том мјесту.

Према свједочењима мјештана, младе четнике из Ваљева, Чачка, Краљева и других градова у Србији, који су мобилисани у септембру 1944. године, тадашња нова комунистичка власт убијала је као ратне заробљенике, без суђења.

Мјештанин Миливоје Станић, који је тада имао осам година, присјећа се да су голобрадим младићима из авиона бацани леци да се предају и да им се ништа неће десити.

„Масовно су се предавали. Онда би их у групама везивали у жице, убију прве и само их гурну у јаму, тако да их живе повуку. Било је страшно. О томе се деценијама није смјело причати, нико ништа није смио изговорити“, каже Станић.

Предсједник Црквене општине Миљевина Радован Стојановић прича да је послије масовних погубљена јама затрпана јаловином из рудника.

„Затрпана је да се не би знало и да се не може истраживати. Дебљина слоја земље, односно јаловине, износи око 50 метара“, каже Стојановић.

Борачка организација општине Фоча покренула је иницијативу да на овом мјесту буде изграђен споменик.

„Према неким процјенама, овдје је бачено од 6.000 до 8.000 младих краљевих војника, а укупна бројка страдалих од Калиновика до Фоче је много већа“, рекао је предсједник општинске Борачке организације Срђан Станковић.

Он је позвао надлежне да усвоје приједлог о градњи споменика на мјесту злочина и додао да ће, ако буде прихваћен, Борачка организација контактирати општине у Србији из којих су настрадали четници да би заједно подигли споменик.

Према подацима Удбе, на простору од Калиновика до Фоче у мају 1945. године, убијено је око 9.000 четника. Процјене новијих истраживача помињу од 10.000 до чак 25.000 убијених, који су страдали од авио-бомби на Зеленгори и у масовним погубљенима након предаје.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed