СРНА, 26.7.2017, Туђман и Каптол сакрили доказе о Степинчевој умјешаности у злочине

Жртве хрватског усташког логора Јасеновца, тела извађена из Саве на насипу у Београду Фото: Вечерње новости

Жртве хрватског усташког логора Јасеновца, тела извађена из Саве на насипу у Београду Фото: Вечерње новости

БЕОГРАД, 26. ЈУЛА /СРНА/ – Документа која крију истину о умијешаности контроверзног хрватског кардинала Алојзија Степинца у злочине НДХ закључана су у Загребачкој надбискупији, објавиле су „Вечерње новости“.

Лист тврди да је сва компромитујућа грађа издвојена из Степинчевог досијеа хрватске Службе државне безбједности, а да је у тријажи документације учествовао сам врх Римокатоличке цркве у Хрватској, док је поједина акта из досијеа „извукао“ први хрватски предсједник Фрањо Туђман.

Ова архивска грађа, у којој је и писмо папи Пију Дванаестом и 30 прилога о присилном покатоличавању православаца, како истиче лист, деценијама је недоступна истраживачима и историчарима.

Да је врх Римокатоличке цркве у Хрватској, уклањањем компромитујућег материјала „опрао“ Степинчеву биографију, већ деценијама се говори у круговима историчара геноцида у НДХ, а слична тврдња изнијета је и у посљедњем броју загребачког недјељника „Глобус“.

 

Лист наводи да црква у Хрватској крије и 17 страница биљежака које је Степинац написао након сусрета са Титом 4. јуна 1945. године и на основу кога је папи Пију Дванаестом поднио исцрпан извјештај.

 

Кључни тренутак за скривање ове грађе догодио 1992. године, када је хрватски МУП предао кардиналу Фрањи Кухарићу све материјале хрватске Државне безбједности у вези са дјеловањем Римокатоличке цркве од 1945. до 1990. године, као и сву старију грађу конфисковану након ослобођења 1945. године.

Каптол је 2000. године ову грађу прослиједио Хрватском архиву, али некомплетну, задржавши већину најважнијих докумената „и то најделикатнију“ и ставио их под трајни ембарго.

„То се види из личног досијеа Алојзија Степинца, гдје је на многим мјестима врло прецизно назначен назив документа о којем је ријеч, али и напомена `недостаје`“, наводи „Глобусов“ новинар Дарко Худелист.

Он каже да је Туђман кардиналу Фрањи Кухарићу 1990. или 1991. године лично уручио оригиналне примјерке пет томова Степинчевих дневника.

Ови записи, обогаћени додацима, фотографијама, биљешкама, исјечцима из штампе – и данас су закључани на Каптолу, а сматрају се крунским доказом о Степинчевој умијешаности у злочине НДХ.

Хрватски архив чува само такозвани „неовјерени препис сувих кардиналових биљежака“, без анекса и допунских материјала.

На познати садржај ових свезака позвао се и Његова светост патријарх српски Иринеј у писму папи Фрањи из 2014. године, који је, како се испоставило, био кључан за формирање Мјешовите комисије Српске православне цркве и римокатолика.

Лист наводи да црква у Хрватској крије и 17 страница биљежака које је Степинац написао након сусрета са Титом 4. јуна 1945. године и на основу кога је папи Пију Дванаестом поднио исцрпан извјештај.

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed