Вести, 3.7.2017, Немачка: Косовски завет је наш знак

Поклонили се сенима страдалника: Парастос у оснабричком Меморијалном центру Фото: Вести / М. Станковић

Поклонили се сенима страдалника: Парастос у оснабричком Меморијалном центру Фото: Вести / М. Станковић

Представници цркве, државе и Војске Србије, заједно с народом поклонили су се у оснабричком Меморијалном центру, задужбини Срба који су на овим просторима преживели страхоте Другог светског рата и оних који су се непосредно по завршетку рата овде настанили, поклонили сенима свих српских страдалника од Косовског боја до данашњих дана.

После литургије у храму Светог Георгија, коју је служио владика франкфуртски и све Немачке Сергије са бројним свештенством, међу којима су били и садашњи парох оснабричке парохије, протојереј-ставрофор Маринко Рајак и два бивша, протојереј-ставрофор Јован Марић и протонамесник Синиша Вујасиновић, свештенство се са окупљеним народом упутило ка Официрском спомен-гробљу на коме почивају официри страдали за време бомбардовања, 6. децембра пре 73 године.  Литију ка спомен-гробљу предводили су најмлађи парохијани, а као прва је ношена икона Светих оснабричких мученика.

Пред централним спомеником је одржан Видовдански парастос.

Венце су положили генерални конзул Наташа Рашевић и конзул Милорад Аврамовић из Генералног конзулата Србије у Хамбургу; војни аташе Србије из Берлина пуковник Дејан Цимбаљевић, Зоран Митровић из Кила, представник Културно-историјског центра Српска круна из Крагујевца и у име Оснабричке парохије Новица Андрејић, председник ЦО заједно са протом Маринком.

У Црквеном дому који је посвећен кнезу Лазару организован је ручак и одржана свечана академија која је почела химном Боже правде. Госте је поздравио прота Маринко, а затим је владика Сергије одржао веома лепо предавање о значају Видовдана.

– Сваки народ има свој знак распознавања, а наш знак је косовски завет – истакао је владика Сергије, који ускоро одлази на нову дужност.

Поздравне речи скупу су упутили конзул Рашевић и пуковник Дејан Цимбаљевић.

 

Мара дирнула у срца

Скупу су присуствовали и бројни чланови удружења Покрет српских четника Равне горе у Немачкој. Најстарија чланица Мара Колувија (90) је отпевала песму владике Николаја „Планино, мајко љубави“. Њена интерпретација и помало дрхтави глас су дирнули све присутне. Бригу о Оснабричком официрском гробљу, уређењу и одржавању зелених површина води Милена Гутхоф из Оснабрика, чланица овог удружења.

 

Свештенички дует

Прота Маринко и прота Синиша су у двогласу отпевали песму „Деда и унук“ као својеврсни подсетник млађим нараштајима да чувају своја знамења. У свечаној академији су учествовали млади парохијани: Бојан Бера, Гордана и Милорад Мишчевић, Виолета Луковац, Соња Ђинђић, Биљана Дабовић и Бранкица Бојовић.

Руски парох у Оснабрику Евгениј Иљушин као и бројни руски верници такође су присуствовали, а једна певачка група руске браће, потпомогнута гласом оца Синише Вујасиновића је уз гитару извела „Тамо далеко“.

 

М. Станковић – Вести

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed