Вести, 7. 3. 2022, Цикоте: Стрељано 450 људи за три сата [Мапа]

Цикоте: Споменик жртвама немачке операције Мачва октобра 1941. године Фото: Вести

Цикоте: Споменик жртвама немачке операције Мачва октобра 1941. године Фото: Вести

Осам деценија после трагичног догађаја у јадарском селу Цикоте код Лознице, страдали сељани добили су спомен-обележје које ће подсећати на један од најстрашнијих злочина почињених над српским народом у Другом светском рату. Ово село су 19. октобра 1941. немачки војници спалили, а за мање од три сата убили око 450 мештана међу којима су више од половине била деца, а њих 135 млађе од десет година.

Откривање споменика, освећење и парастос жртвама одржани су у суботу у присуству Ивице Дачића, председника Скупштине Србије, представника Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Града Лознице, Субнора Србије и Лознице и грађана. Споменик на коме се налазе имена страдалих заједно са Дачићем открили су Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника Лознице, и Рајко Ђукановић, који је имао седам година када је преживео масакр у Цикотама.

– Биће у праву они који кажу да смо морали још пре много година да се окупљамо у Цикотама и одајемо пошту жртвама – поручио је Дачић, и додао да се овим показује да “време и године не могу и не смеју да значе и заборав, нити разлог да се одричемо наших жртава и историје”.

Напротив, и за 100 и за 200 година, наша света дужност, како је рекао, биће да се сећамо свакога ко је дао свој живот и платио најскупљу цену да живимо у миру и у слободи.

– За један народ не постоји већа трагедија него да препусти забораву своје жртве и историју. Ми то нећемо да дозволимо и зато смо овде данас. Овде смо и зато да онима који покушавају да нас убеде у супротно, јасно и гласно кажемо да знамо шта се догађало у Јадру и целој Србији пре 80 година и да не смеју да се дрзну да од џелата праве жртве – нагласио је он.

Дачић је навео и да Србија данас живи у миру и да ће живети још много година, све док се буде сећала својих жртава и буде поштовала цену коју су платили за нашу слободу.

– Ако неко зна колико је вредно имати мир, онда је то Србија и нека нам нико не говори другачије. Србија и српски народ су поднели највеће жртве и у Првом и у Другом светском рату и наша је дужност да то памтимо, али и да не дамо да нас неко учи да нисмо у праву. Нека дођу у Цикоте и прочитају ова имена и нека престану да прекрајају историју и да пљују на милионе наших предака који су пали за слободу – поручио је Дачић.


Мапу српских стратишта у пуном формату и са навигацијом можете погледати овде

Памтимо и не опраштамо

Помоћник градоначелника Љубомир Ђокић је подсетио да је лознички крај “пуно крварио” кроз историју, а да је непријатељ овде починио велике злочине у оба светска рата.

– Зликовци су тог октобра овде убијали све што се креће. Нису поштедели ни децу. Овде смо да жртвама одамо пошту и поручимо зликовцима – заборавити нећемо, опростити не смемо – казао је он.

Цикоте су једно од села пострадалих октобра 1941. Немци су тада у оближњем Драгинцу и више јадарских села стрељали нешто мање од 3.000 цивила, најмлађа жртва имала је три дана. У знак сећања на те жртве сваког 14. октобра одржава се комеморација у том месту.

 

Ђ. Јанковић – Вести

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed