Вести, Глас западне Србије, 25. 9. 2018, Јунаштво на Галовића пољу

Прањани: Спомен-табла операције Халијард Фото: Архива

Прањани: Спомен-табла операције Халијард Фото: Архива

Полагањем венаца на споменик на Галовића брду у варошици Прањани уз присуство Маје Гојковић, председнице Народне скупштине Срије, Кајла Скота, амбасадора САД у Србији, престолонаследника Александра Другог Карађорђевића, представника Војске Србије и бројних војних делегација обележена је 74. годишњица чувене мисије под називом Халијард у којој је крајем Другог светског рата спасено 520 савезничких авијатичара који су оборени над Србијом у току прелета савезничких авиона ка циљевима за бомбардовање у Румунији.

 

Сећање на јунаке са Галовић брда: Место где је изведена операција Халијард

Говорећи о значају ваздушног моста између Прањана и Барија, амбасадор Скот је истакао да Галовића пољана није обично поље, јер представља историју, јунаштво српског народа и свето поље за народ Америке.

– На Галовића брду српски народ је свету показао најбоље што човечанство може да покаже. Дали су све од себе да помогну непознатом странцу, кад су видели зло. На овом светом месту сам трећи пут и увек долазим да се захвалим Србији и Србима – нагласио је амбасадор.

Изјавио је да је о операцији Халијард требало снимити дугометражни филм. О тој мисији засад се може сазнати само из десетоминутног документарца.

– Људи из Парамаунта тренутно снимају филм у Београду и препоручио сам им да прочитају књигу (Грегорија Фримена) „500 заборављених“, која говори о мисији Халијард. Јер, то није само историја, него је све базирано на истини и са пуно емоција, што је предуслов за добар филм – рекао је амбасадор Скот за „Глас западне Србије“.

 

Донације за школу

Гости су након полагања венаца посетили Основну школу „Иво Андрић“ и том приликом, у организацији амбасаде САД, доделили стипендије ученицима за есеје на тему „Операција Халијард“. Директор школе Зоран Пантовић рекао је да су они као образовна установа добили доста донација преко америчке амбасаде:

– Изграђена је спортска сала у вредности од 750.000 долара, а обећана нам је и опрема за школу и интерактивне табле, као и још један терен. Сарадња са америчким амбасадорима је увек била добра. Кајл Скот је човек са којим увек можете да се договорите, а и мештани га воле јер говори српски, па могу са њим да поразговарају.

Принц Александар Карађорђевић истакао је да српски народ цени слободу као највећу вредност и да је показао да и у најтежим тренуцима своје историје од тог идеала не одустаје:

– Под командом министра војног Владе Краљевине Југославије, генерала Драгољуба Михајловића, као и мог оца краља Петра Другог, Југословенска војска у отаџбини и српски народ спасли су сигурне смрти 500 америчких авијатичара. У том драматичном догађају опет је дошло до изражаја српско-америчко пријатељство које је показано у најтежим тренуцима Другог светског рата. Нама данас остаје нада да ће односи Србије и САД поново достићи ниво који су имали за време чувене мисије Халијард.

Председница Народне скупштине Маја Гојковић истакла је да Србије негује сећања на ову мисију:

– Цитираћу америчког новинара и писца Грегорија Фримена који у својој књизи „500 заборављених“, коју сам недавно добила од амбасадора САД и прочитала, један део који је посвећен овој несвакидашњој и величанственој акцији: „То је једна од последњих неиспричаних прича из Другог светског рата и истовремено и једна од најзначајнијих, то је прича испричана авантуром, срчаношћу, опасношћу и јунаштвом које се преплиће са мрежом завера, лажи и прикривања. Захваљујући јунацима ове приче која се одвијала у склопу велике и дуге борбе за слободу и која је однела небројано много жртава, ова акција није заборављена ни у Србији, ни у Америци – казала је Гојковићева.

 

 
З. Марјановић

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed