Вести онлајн, 25. 3. 2024, У Прагу одржан протест поводом 25 година од агресије на СРЈ: Срби на КиМ истински хероји нашег времена

Праг: Спомен на 25 година НАТО агресије Фото:  Вести, Бохуслав Ешлер

Праг: Спомен на 25 година НАТО агресије Фото: Вести, Бохуслав Ешлер

Удружење Чеха “Пријатељи Срба на КиМ” организовали су синоћ испред амбасаде Србије у Прагу велики скуп на коме су одали почаст погинулима у НАТО агресији на СРЈ 1999. године и поручили да је чешки народ уз Србију, а да су Срби на Косову и Метохији истински хероји нашег времена.

Редитељ Вацлав Дворжак, председник Удружења Пријатељи Срба на Косову и аутор филма “Отето Косово”.

Он је рекао да је упркос терору, погромима и повлачењу, хиљаде Срба остало на Косову.

– Никада не треба заборавити да су Срби и даље на Косову и да их поред севера има у малим енклавама које су у потпуности окружене непријатељским албанским елементима: од Белог Поља код Пећи, у Новацима код Призрена, у долини Осојане, у горњем Ораховцу, Грачаници… Они бране своје породице, раде на фармама, граде живот и верују да ће се времена променити. Они су истински хероји нашег времена о којима морамо размишљати – истакао је Дворчак.

Посланик у Парламенту Чешке и почасни председник удружења Јарослав Фолдина истакао је да је агресија на СРЈ била уништавање међународног права.

– Међународно право од тог 24. марта 1999. је престало да важи. Од тог дана у међународним односима признаје се само право јачег – оценио је Фолдина.

Политичарка и мировни активиста Јана Волфова се присетила свог боравка у Србији за време бомбардовања и 1.000 српске деце коју су она и њени пријатељи довели у Чешку у то време како би бар имали миран одмор.

– Морамо скренути на веома опасну ситуацију која је данас у свету. Она је изазвана агресивном англосаксонском политиком и сарадничком политиком данашње чешке владе и председника Петра Павела, који је недавно уручио Билу Клинтону, једном од главних иницијатора бомбардовања, највише државне почасти – истакла је Волфова.

Историчар Јозеф Скала истакао је да се и данас у међународним односима, а посебно у европској политици користе двоструки стандарди и искривљавање историјских чињеница.

– Пре 25 година земље НАТО-а прекршиле су не само Повељу УН, Хелсиншку конвенцију, већ и сопствене оснивачке документе – члан 1 Вашингтонског уговора – поручио је Скала.

Ева Новотна из иницијативе “Без база” присетила се хиљада невиних жртава бомбардовања и указала на лажи и извртања чињеница током ратне пропаганде.

– И данас се то догађа. Медији и неодговорни политичари нас гурају у нови светски рат. Нећемо им дати своје синове – у пропаганди да нас медији и неодговорни политичари гурају у нови светски рат. Нећемо им дати своје синове – истакла је Новотна.

Европосланик из Чешке др Иван Давид је анализирајући читав низ историјских догађаја с краја 20. века истакао кључне моменте који су довели до НАТО агресије на Југославију 1999, а књижевница Ленка Прочазкова је подсетила да смо сведоци “опасних и турбулентних времена”.

Она је изразила оптимизам да ће починиоци агресије на СРЈ бити праведно кажњени.

– Уверена сам да ће се Косово вратити Србији и да ће ЕУ бити замењена унијом суверених и независних европских држава које сарађују – поручила је Прочазкова.

 

 

Ђорђе Баровић – Вести

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed