Глас Српске, СРНА, 13.9.2021, Патријарх Порфирије: У Јасеновцу изневјерен Бог и осрамоћен људски род

Свети новомученици Јасеновачки, 2021. Фото: РТРС

Свети новомученици Јасеновачки, 2021. Фото: РТРС

 

ЈАСЕНОВАЦ – Његова светост патријарх српски Порфирије истакао је у бесједи у манастиру у Јасеновцу да су усташе на овом мјесту чиниле настрашније злочине на основу тадашњих закона, да је ту изневјерен Бог, а посрамљен човјек.

„На овом смо мјесту како би се присјетили најстрашнијих уму незамисливих злочина које су ту учиниле усташе, а злотвори су све то радили на основу тадашњих закона“, рекао је српски патријарх.

Патријарх је нагласио да је тамо гдје је велико страдање и благодат велика.

„Наш одговор је молитва и праштање“, рекао је патријарх у бесједи послије Свете архијерејске литургије којом је почела централна прослава Светих новомученика јасеновачких.

Он је додао да су се они који су учинили такве злочине исписали из сваког народа, а да је ово, прије свега, мјесто молитве, гдје се никада сабирали да би се бавили бројакама.

„На оваквом и сваком другом мјесту изневјерен је Бог, а посрамљен човјек. Једино чега се нико не би сјетио је да ће се промишљу Божијом овдје основати манастир“, нагласио је патријарх.

Према његовим ријечима, ово је мјесто које је Господ одредио да буде мјесто са кога се 24 сата дневно уздиже молитва за читав људски род за мир и разумијевање међу људима, које подстиче на молитву да Господ уразуми срца сваког човјека, као и гдје се памте они који су пострадали.

„Сви су позвани да буду дјеца Божија“, додао је патријарх Порфирије.

Он је подсјетио да су на овом мјесту пострадали невини људи који надилазе уске оквире припадања било ком народу, иако је познато коме припадају, већ постају универзални људи.

„Сви они се моле за све нас али више за оне који су им зло нанијели“, рекао је патријарх.

Он је указао да нема те силе и моћи која није дата од Бога и која ће као и све што је од овога свијета проћи.

Осврнуо се у бесједи и на недавна дешавања у Црној Гори приликом устоличења митрополита црногорско-приморског Јоаникија, подсјетивши да је Српска православна црква канонска православна црква која припада Сабору васељенског православља, као и да не смета да се било која група људи организује као молитвена зјаедница, али је истакао дужност да се каже да таква „молитвена заједница не припада Сабору канонских православних цркава“.

„С намјером молитвене заједнице да се представи борба за Цркву, неки су хтјели замјеном теза у Црној Гори да на силу спријече чист вјерски чин. Тај `мирни протест` је хтио да спријечи оно што је Уставом загарантовано. Замјеном теза неко је на силу хтио да спријечи да дођемо у своју кућу, да нас прогласи насилницима“, рекао је патријарх.

Напоменуо је како су се одрекли свега, народу рекли да не долази, гостима, монаштву из цијелог свијета, јер су хтјели да покажу добру вољу, међутим, додао је, некоме одговара да прави поларизацију.

„Али, да нас спријечите да постојимо, да се одрекнемо своје душе, то нећете моћи“, поручио је српски патријарх.

Он је и „својој браћи и сестрама у Хрватској Хрватима поручио да га није много изененадило што се ова замјена теза из Црне Горе пренијела на ове просторе“.

„Увијек и на сваком мјесту и у свакој институцији само говорио афирмативно о Хрватској иако сам често имао разлога да то не чиним, али одустао сам сваки пут, нисам хтио да доливам уље на ватру ради мира и добра свих јер ми вјерујемо у Бога, иако је то многима незамисливо“, рекао је патријрах Порфирије.

Молитвеном чину у манастиру у Јасеновцу присуствовали су српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, амбасадор БиХ у Хрватској Александар Врањеш, директор Републичког секретаријата за вјере Драган Давидовић, потпредсједник Владе Хрватске Борис Милошевић, предсједник Српског народног вијећа у Хрватској Милорад Пуповац, представници Владе Србије, принц Филип са супругом, представници других помјесних цркава, Католичке цркве, те вјерници.

 

 

Почела Света Архијерејска Литургија код манастира у Јасеновцу

ЈАСЕНОВАЦ, 13. СЕПТЕМБРА /СРНА/ – У манастирском комплексу у Јасеновцу почела је Света архијерејска литургија коју служи Његова светост патријарх српски Порфирије.

Српски патријарх, више архијереја Српске православне цркве, те монаштво и свештенство, служе на отвореном, поред манастира, а тиме је почела централна прослава Светих новомученика јасеновачких.

Прослави присуствују амбасадор БиХ у Хрватској Александар Врањеш, директор Републичког секретаријата за вјере Драган Давидовић, предсједник Српског народног вијећа, представници Владе Србије, бројни гости и вјерници.

Своје присуство најавио и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Након Свете архијерејске литургије у комплексу манастира Јасеновац биће положен камен темељац за гумно, које је копија оног какво се налази испред Цетињског манастира, као спомен на литургијску и духовну везу са Црном Гором.

Потом ће у порти бити освештан споменик руско-српском пријатељству, који је симболика страдања два народа у Другом свјетском рату и потврда њихове братске везе.

Код хумке у Спомен-подручју Јасеновац биће обављен обред ломљења славског колача и освештања жита у спомен свих новомученика јасеновачких.

Систем концентрационих логора Јасеновац представља једно од највећих стратишта у Другом свјетском рату, а од 1941. до 1945. године ту је убијено стотине хиљада цивила, највише Срба, Јевреја и Рома, укључујући и десетине хиљада дјеце у логору Јастребарско.

Међународна комисија за истину о јасеновачком систему хрватских концентрационих логора закључила је да су Хрвати у Јасеновцу и Доњој Градини убили више од 700.000 Срба, 80.000 Рома и 23.000 Јевреја.

 

 

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed