Глас Српске, 16.5.2017, Тузланска колона мрља на лицу правде

Напад муслиманске паравојске на колону ЈНА у извлачењу из Тузле, 15.5.1992. Фото: Screenshot

Напад муслиманске паравојске на колону ЈНА у извлачењу из Тузле, 15.5.1992. Фото: Screenshot

Бијељина – Не прође ниједан дан да не помислим на благи лик мог Боре, који је имао само 21 годину када је убијен у Тузланској колони, а рану на срцу ми раздире то што данас не могу ни свијећу да му прислужим тамо гдје је издахнуо.

Ово је јуче на гробљу Пучиле у Бијељини, гдје је одата почаст припадницима ЈНА страдалим прије 25 година у Тузланској колони, када је у муслиманском нападу убијено 59 и рањена 44 војника, уз јецај прошапутала мајка Госпа Петровић.

И њен суграђанин Славко Новаковић никада неће заборавити 15. мај 1992. године, када је у Тузли из засједе нападнута колона припадника ЈНА. Он је имао срећу да преживи напад, али стравичне слике и јауци рањених војника му, каже, никада неће изаћи из главе. Новаковић каже да већ четврт вијека чека на потез Тужилаштва и правду за недужне жртве, али се плаши да је неће дочекати.

– Истина је потребна да се сазна шта се тамо дешавало, да се зло у будућности не би поновило – рекао је Новаковић.

Димитрије Вуковић каже да су из његовог села у општини Лукавац страдала три младића и још им се не зна за кости.

– Ја сам изгубио два брата и оца у Смолући. Преживио сам, али сам остао инвалид и да живим са патњом за најмилијима – рекао је Вуковић, додавши да туга и бол не јењавају.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић казао је на помену у Бијељини да су српски војници и официри у Тузли страдали само зато што су били у униформи ЈНА, која је још била легитимна и легална да брани уставни поредак тадашње републике.

– Поубијали су их припадници „Зелених беретки“, тузланског МУП-а, ТО и „Патриотске лиге“, потомци оних који су у Другом свјетском рату били у „ханџар дивизијама“ и чинили зла српском народу, заједно са усташама НДХ – рекао је он.

Савановић је истакао да је обиљежавање страдања војника ЈНА одржано у Бијељини, јер у Тузли показују најнижи облик достојанства када је у питању одавање почасти жртвама.

Нагласио је да српска страна није могла ићи испод прага достојанства, поштовања српских православних обичаја и постављања спомен-обиљежја палим војницима.

Предсједник Борачке организације РС Миломир Савчић је истакао да је пуцањ на Тузланску колону мучки пуцањ у леђа дотадашњем заједничком животу у БиХ и порука Србима да је Тузла за њих забрањен град.

Савчић је оптужио власти Тузле да 25 година живе у лажи и фалсификату, што им омогућава и правосуђе у БиХ.

– Дојучерашње комшије, кумови и пријатељи тврде да су бранили Тузлу. Од кога? Од војске у одступном маршу, без метка у цијеви, без артиљеријске и авио-подршке – нагласио је Савчић, поручивши да је мисија свих у РС да се злочин у Тузланској колони процесуира, јер је само то пут помирења народа у БиХ.

Предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић је нагласио да је поражавајуће што кривици за напад на војнике ЈНА у Тузли нису процесуирани ни након 25 година.

– Нема никакве сумње, био је то испланиран и организован напад на колону ЈНА, који је однио животе младим војницима, а многи од њих су тешко рањени. За тај злочин неко мора да одговора – навео је Чубриловић у саопштењу.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић рекао је испред Спомен-костурнице на градском гробљу Пучиле да је злочин у Тузланској колони био само увод у велико страдање.

У Бијељини је, у знак сјећања на страдале војнике, у недјељу увече промовисана књига Драгана Мркајића под називом „Тузланска колона“ и документарни филм о злочину на Брчанској малти у Тузли.

 

Љиљана Алексић

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed