Глас Српске, РТРС, СРНА, 10. 2. 2024, О стравичном злочину ћутало се деценијама: Служен парастос жртвама усташког покоља у Поткозарју [Мапа]

Спомен, илустрација Фото: Глас Српске

Спомен, илустрација Фото: Глас Српске

У Поткозарју код Бањалуке данас су обиљежене 82 године од усташког покоља над српским цивилима у овом насељу, те у Пискавици и Верићима.

Тим поводом у Храму Покрова Пресвете Богородице у Поткозарују служена је литургија, а код спомен-обиљежја парастос за 624 убијена српска цивила, од којих 208 дјеце до 15 година.

Ове године парастос је први пут служен код новоизгарђеног спомен-обиљежја, а вијенце су положили предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Ствандић, изасланик предсјеника Републике Марко Ромић, представници Удружења грађана „Козара“, потомци страдалих, вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Викотро Нуждић, представници Града Бањалука и градоначелник Драшко Станивуковић.

Стевандић је рекао да српски народ од када постоји Република Српска слободно обиљежава годишњице страдања Срба и трагичне датуме сјећајући се невних који су убијени у прошлости.

„Оно ште се дуго година морало тихо и малтене непримјетно говорити, од када је Републике Српске говоримо јако поносно и гласно, правимо споменике обиљежавамо мјеста страдања и показујемо пијетет према српским жртвама. Разумијемо, исто тако, да живимо у заједници гдје и другим народима изражавамо поштовање и они слободно живе у Српској“, рекао је Стевандић новинарима у Поткозарју.

Он је истакао да је посебно важно исказати поштовање према мјестима гдје су на свиреп начин убијана дјеца и да таква стратишта буду показатељ будућим генерацијама да им се то никад не понови.

Ромић је поручио да се у будућност не може ићи без прошлости.

„Нажалост, постоје гласови у Републици Српској, а и БиХ, који сматрају да у будућност треба ићи без прошлости, не само остављајући прошлост као нешто анахроно и назадно, него потпуно сматрајући да се будућност може градити без културе памћења и сјећања. То није могуће. Српски народ је дубоко укоријењен у овим просторима и наша историја страдања говори о томе да дуго трајање Срба на овим просторима почива на жртви свих који су животе дали кроз историју“, рекао је Ромић.


Мапу српских стратишта у пуном формату и са навигацијом можете погледати овде

Станивуковић је истакао да је српски народ имао тешку и мучну историју, да су више пута покушавали да га истријебе, али да нису успјели у намјери да убију српску душу, јер Срби овдје и даље живе, славе крсну славу и обиљежавају значајне историјске догађаје и сјећају се својих погинулих предака.

Предсједник Удружења грађана „Козара“ Зоран Милаковић рекао је да су усташе у фебруару 1942. у селима Ивањска, Пискавице и Верића убиле 624 српска цивила, од којих 208 дјеце до 15 година.

Милаковић је истакао да му је увијек тешко да прича о догађајима у којем су страдали чланови његове породице и остали Срби који су убиле комшије Хрвати, односно усташе, на својим огњиштима.

„Тог дана 12. фебруара 1942. године убијена је комплетна породица мога оца Вељка, два стрица и стрине, два моја брата и двије сестре. Трајно је угашено њихово огњиште, као и многих породица“, рекао је Милаковић новинарима.

Он је истакао да је жалосно што се овом злочину ћутало деценијама.

Почетком фебруара 1942. године када су усташе извршиле страшан злочин над Србима у бањалучким насељима Дракулић, Шарговац, Мотике и руднику Раковац, исти злочинци су починили покољ и у поткозарским селима Ивањска (данашње Поткозарје), Пискавица и Верићи.

 

 

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed