Независне новине, 19. 2. 2019, Стара школа у неумском селу Храсно постала парохијски дом

Горње Храсно: Покривање школе, парохијског дома,  спаљене 1992. године  Фото: Глас Српске

Горње Храсно: Покривање школе, парохијског дома, спаљене 1992. године Фото: Глас Српске

Неум – У селу Горње Храсно, општина Неум, покривена је стара сеоска школа, која је отворена прије 151 годину, далеке 1868. године, као прва православна школа овога краја, а убудуће ће служити као парохијски дом.

Школа се налази поред старе цркве Рождества светог Јована Крститеља, једине преостале православне богомоље у цијелој неумској општини, која, будући да је минирана једном у току протеклог рата, а једном послије рата, и сада служи за богослужења, само се обреди врше испред цркве.

Бивши мјештани Храсна кажу да, иако нису остварили повратак у село, желе да имају барем парохијски дом, а за то је идеална стара школа која се налази у кругу црквене порте и гробља.

Стара школа је, кажу, и прије рата служила као парохијски дом, јер је објекат, који је још из доба Аустро-Угарске, након Другог свјетског рата замијењен новосаграђеном школом.

Средства за покривање школе су обезбијеђена захваљујући донацијама бивших мјештана, али и свих добрих људи, тако да је запаљена школа, на којој су здрави остали стари зидови, сада под кровом.

Након ових, слиједе унутрашњи радови, тако да ће у приземљу и на спрату, који је дрвеним гредама и даском одвојен од приземља, добити по педесетак квадрата за благоваоницу, мокре чворове и друге потребне просторије.

Повратак у Горње Храсно, нажалост, није остварен, јер су од пријератних четрдесетак породица, са око 120 мјештана, донације за обнову кућа добиле само три породице, и то да обнове само по једнособан стан.

Ипак, Храшћани се ипак не желе одрећи свога села и предака сахрањених у сеоском гробљу.

Испред цркве су изградили спомен-капелу, у чијој су крипти сахрањене кости 66 православаца које су усташе мучки побиле у Другом свјетском рату, а не одустају ни од обнове цркве, што је огромна инвестиција коју неће моћи урадити сами, без помоћи шире друштвене заједнице.

 

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed