РТРС, 24.2.2019, У селу Драгељи код Градишке у току изградња Меморијалног центра

Српска деца најмлађег узраста у хрватском усташком логору за децу. Први транспорт стигао је на железничку станицу у Сисак 3. августа 1942. Фото: принтскрин, youtubeвгуст 1942. Фото: принтскрин, youtube

Српска деца најмлађег узраста у хрватском усташком логору за децу. Први транспорт стигао је на железничку станицу у Сисак 3. августа 1942. Фото: принтскрин, youtube

У селу Драгељи код Градишке у току је изградња Меморијалног центра посвећеног страдалој дјеци Козаре у Другом свјетском рату. На овај подухват одлучио се књижевник из овог краја Ђуро Кољанин, који је дио дјетињства провео у логорима Независне Државе Хрватске, у којима су му убијене двије сестре.

У раној младости Ђуро Кољанин, у Дјечијем логору „Сисак“ у Независној Држави Хрватској изгубио је цијелу породицу.

Меморијални центар чију изградњу финасира сам посветио је својим трагично страдалим сестрама Зори и Мари.

Трауме и данас осјећа.

– То ствара такву депресију да ја нисам знао шта се мени дешава. Чак, у учионицама кад ме наставница нешто пита, нисам имао појма гдје сам – наглашава Кољанин.

Идеју Кољанина први су подржали запослени у Завичајном музеју Градишка.

Кустос Бојан Вујчић каже да ће будући Меморијални центар бити допуна сталне музејске поставке „Путевима побједе“.

– Драгељи су једно од поткозарских села који су понијели веома велике губитке јер је 86 дјеце убијено из овог села. За једну не тако велику МЗ, то је велики број страдања – навео је Вујчић.

Меморијални центар састоји се од спомен парка и објекта у коме ће бити смјештени библиотека и изложбени простор.

Биће изложени експонати о страдању дјеце Поткозарја.

– Желим да сви учитељи, наставници, професори доводе своју дјецу да погледају и да им испричам шта је било и како је било – каже књижевник, Ђуро Кољанин.

У завичајном музеју Градишка у току је систематизација заоставштине преминулог новинара Гојка Шербуле, о страдању дјеце Козаре и Поткозарја, чија је породица Музеју поклонила фотографије и видео материјал.

 

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed