РТРС, 5.3.2018, Споменици жртвама усташких злочина у Херцеговини стално на мети вандала

Разбијена спомен-плоча у Херцеговини  Фото: РТРС

Разбијена спомен-плоча у Херцеговини Фото: РТРС

Споменици жртвама усташких злочина у Херцеговини стално су на мети вандала и пљачкаша. Само у посљедња четири мјесеца у неколико наврата су оштећене спомен-капеле на стратиштима Ржани до и Пандурица, а поломљена је и спомен-плоча у мјесту Котези.

Ни 77 година од ужасног страдања, жртве херцеговачких јама немају мира. Са спомен-капеле на јами Ржани До, у коју је живо бачено неколико стотина Срба из Поповог поља, вандали су скинули и однијели дијелове бакреног крова. Исто се догодило на још једном масовном стратишту, оближњој јами Пандурица.

Владо Сетенчић, предсједник Удружења „Ржани До, Величани, Попово поље“ истиче да су вандализам одмах пријавили полицији, међутим, како каже, ускоро се поновило исто, али повратне информације од полиције за сада немају.

Потомци жртава су огорчени. Кажу да је ово доказ да појединцима ништа није свето. Али ту није крај – поломљена је и спомен-плоча на остацима школе у Котезима, такође једном од усташких мучилишта за Србе.

„Ово је само доказ да неко упорно не жели да се знају неке истине о страдању Срба у Поповом пољу. Ми ћемо настојати да се плоча што прије поново постави“, истиче Манојло Ћук, портпарол Удружења „Ржани До, Величани, Попово поље“.

Проблем је и што надлежност над овим споменицима, њиховом одржавању и чувању, није јасно дефинисана јер споменици нису у надлежности овог удружења, али су спремни да помогну у одржавању и санирању штете.

Сва ова спомен-обиљежја налазе се тик уз магистрални пут Требиње- Љубиње, и лако су доступна и онима који желе да одају пошту жртвама, али и злонамјерницима који, очигледно, желе да затру сјећање на њих.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed