Срна, 9.5.2016, Сребреница: Одата почаст за 500 убијених Срба у последњем рату

Парастос Србима сребреничког краја, Спомен-соба Сребреница, 9. мај 2016. Фото: Глас Српске

Парастос Србима сребреничког краја, Спомен-соба Сребреница, 9. мај 2016. Фото: Глас Српске

СРЕБРЕНИЦА, 9. МАЈА /СРНА/ – У сребреничкој Спомен-соби данас је служен парастос за свих око 500 Срба погинулих у посљедњем рату са подручју те општине.

Међу погинулим и убијеним је више десетина жена и 40 српских војника и цивила који се још воде као нестали јер нису пронађени ни за више од двије деценије од њиховог нестанка.

Данас су прислужене свјеће за покој њихових душа и положено цвијеће у спомен-соби у знак сјећања и захвалности свим погинулим Србима који су дали животе за Републику Српску и свој народ.

Предсједник Скупштине општине Сребреница Милош Миловановић рекао је да је ово друга година да се 9. маја служи парастос свим погинулим и убијеним Србима из ове средине.

У овој општини редовно се организују парастоси и одаје почаст погинулима у више мјеста већих страдања српских бораца и цивила као што су Карно, Ратковићи, Брежани, Залазје, Крњићи, Подравање и Скелани.

„Има много мјеста на сребреничком подручју гдје је погинуло по двоје или троје Срба и одлучили смо да сваке године одржимо заједнички парастос за све српске жртве и да поменемо имена и оних погинулих из села у којима још нисмо успјели подићи спомен обиљежја гдје бисмо организовали служење парастоса, полагање цвијећа и одавање почасти па то чинимо на овај начин“, рекао је Миловановић.

Према његовим ријечима, сваки улазак у Спомен-собу и сусрет са фотографијама погинулих је болан и изазива емоције и сјећања на драге особе којима је данас одата почаст.

„Почетком маја 1992. године започели су прогони и убиства српског народа са ових простора. Убијена су браћа Вукосављевићи, 5. маја је попаљено село Гниона и убијено неколико старијих и непокретних српских цивила, затим су попаљена села Ораховица, Ковачице и друга и жртвама из тих села данас смо одали дужну почаст и подсјетили се њиховог страдања“, истакао је Миловановић.

За злочине над Србима у средњем Подрињу нико није одговарао.

Миловановић каже да институције Републике Српске и борачка удружења произашла из рата неће никада одустати од тражења истине и процесуирања починилаца злочина над припадницима српског народа.

„Хашки и Суд БиХ су се показали као пристрасни и једнострани јер прогоне само Србе, а деценијама избјегавају да процесуирају злочине почињене над Србима, а стравични злочини су почињени над српским цивилима у средњем Подрињу за шта још нико није одговарао. То се мора промијенити и никада нећемо одустати од доказивања правде и истине“, поручио је Миловановић.

Предсједник Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сребренице Младен Грујичић рекао је да Срби на овај начин одају почаст својим погинулима које не желе никада заборавити.

„У средњем Подрињу су почињени стравични злочини над српским народом. Ми то нећемо заборавити. И Срби су били жртве и то свјетска јавност мора да зна, а такође и тужилаштва и судови који су дужни да процесуирају и починиоце бројних злочина над Србима овог краја“, појаснио је Грујичић.

Он каже да се борба за истину и правду наставља и да се никада неће одустати од захтјева за процесуирањем починилаца злочина над српским народом у Подрињу.

Грујичић истиче да су се данас помолили за покој душа свих српских жртава односно оних који су дали животе за нашу данашњу слободу и да нас они обавезају да истрајемо у борби за правду и одговорност оних који су починили злочине над нашим најдражима.

„Вјерујем да институције Републике Српске неће препустити забораву српска страдања и све што се десило у посљедњем рату и да ће прије или касније истина бити доказана и правда задовољена јер без тога не може бити повјерења и стабилног мира на овим просторима“, поручио је Грујичић.

Данашњем парастосу присуствовало је неколико десетина чланова породица погинулих и других Срба из овог мјеста.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed