Политика, 20. 7. 2023, Косовско етничко право

Штрпце, Брезовица Фото: Википедија

Штрпце, Брезовица Фото: Википедија

Бивши градоначелник Штрпца Братислав Николић и још шесторица од укупно 12 оптужених у случају “Брезовица”, налазе се у притвору већ 19 месеци. Адвокати одбране тврде да је реч о кршењу Устава и закона Косова и Метохије, као и Европске конвенције о људским правима, а за двојицу оптужених то је потврдио и Уставни суд Косова.

Бивши градоначелник Штрпца ухапшен је у децембру 2021. године због наводне злоупотребе службеног положаја, примања мита и вршења утицаја у вези са издавањем дозвола за градњу на Брезовици, а на терет му се ставља и нелегално поседовање оружја. Тада је у вези са случајем „Брезовица” ухапшено још 11 особа. Међутим, Николић и још шесторица ухапшених и даље су у притвору, а остали се бране са слободе. Од седморице који су још у притвору – шесторица су Срби, а један од главних наведених разлога због којег су они у притвору већ 19 месеци је тај што имају и српско држављанство.

Адвокати Братислава Николића за „Глас Америке” кажу да се ради о дискриминацији на етничкој основи и да је дужина притвора за ову врсту дела “непозната у судској пракси”.

„Па ја сам тражио од суда да наведе само један пример где се неко ко се оптужује за ову природу кривичних дела оволико дуго остао у притвору – нисам добио одговор на овај жалбени налог. Суд само каже да постоји ризик од бекства, јер Николић има држављанство и Србије, а Република Србија не сарађује са институцијама Косова, тако да ако он побегне у Србију да ће бити ван домашаја правосуђа”, каже Артан Ћеркини, адвокат Братислава Николића.

Драган Вељковић други адвокат бившег градоначелника Штрпца каже да таквим понашањем одбрана сматра да се врши дискриминација и то дискриминација супротна прописима, како унутрашњим тако и међународним.

„У том смислу желим да истакнем да се тиме крши и члан 3. Устава Косова, који предвиђа да сви грађани, независно од етничке припадности имају једнака права пред свим законима Косова”, навео је Вељковић.

Николићеви адвокати поднели су жалбу и Уставном суду Косова.

„Ми смо се већ обратили Уставном суду, јер мислимо да је у случају мог клијента господина Николића прекршено право на приступ суду, јер ми нисмо добили одговоре на своје жалбене наводе. Ја увек тврдим да је суд замрзао средства господина Николића, која су довољна гаранција да он неће побећи и на овај мој жалбени навод ја никада нисам добио одговор од свих судских инстанци на Косову”, навео је Ћеркини.

Док адвокати Братислава Николића чекају одговор Уставног суда, овај суд је у последња три месеца донео две одвојене одлуке – да је двојици оптужених Срба у случају „Брезовица“ Јадрану Костићу и Саши Спасићу притвор продужаван противзаконито, противуставно и противно Европској конвенцији о људским правима.

“Дакле, њих двојица били су оптужени за кривична дела за која је била предвиђена казна затвора до пет година, узимајући у обзир процесне законе који предвиђају да је пре подизања оптужнице, притвор могуће одредити најдуже до подизање оптужнице четири месеца, њима су повређена законска права, тиме што су били у притвору и још се данас налазе, дуже од та четири месеца, односно све до подизања оптужнице, дакле пуних 12 месеци. Нажалост, та пресуда Уставног суда се непосредно не одражава на тренутни њихов статус, тако да се и они и даље налазе у притвору. Дуже од 19 месеци”, навео је адвокат Вељковић.

Уставни суд Косова је у случају Костића и Спасића навео да они имају право да траже обештећење од јавних органа на основу важећих законских одредби, због противзаниконитог продужења притвора.

У случају „Брезовица”, међу окривљенима се налазе и два грађевинска инспектора различите националности који се терете за иста кривична дела. Међутим, један од њих је још у притвору, а други се брани са слободе.

„Грађевински инспектор албанске националности је већ више од шест месеци на слободи, укинут му је притвор, ради поново на истом радном месту, док је грађевински инспектор српске националности још у притвору – више од 19 месеци”, наводи адвокат Вељковић.

Мисија Европске уније за владавину права на Косову (ЕУЛЕКС) навела је у свом извештају о надгледању косовског правосуђа пре годину и по дана да је „предуго трајање притвора без правоснажне пресуде један је од већих проблема у функционисању правосудних институција на Косову”. Према овом извештају постоје особе које се налазе у притвору и до 12 година.

Против 12 особа ухапшених у случају „Брезовица”, у децембру прошле године подигнута је оптужница због наводних бројних кривичних дела која су повезана са изградњом више стотина нелегално саграђених објеката на Брезовици подно Шар планине.

 

 

Дејан Спаловић

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed