Вечерње новости, 13. 9. 2023, Македонци покушали да изиграју договор о присуству стручњака из Србије пробном минирању на Зебрњаку код споменика Кумановској бици

Бекство турских трупа под Зеки пашом, битка код Куманова, 11.10.1912. године Фото: Ратна разгледница, НБС, Рг. 1158-078

Бекство турских трупа под Зеки пашом, битка код Куманова, 11.10.1912. године Фото: Ратна разгледница, НБС, Рг. 1158-078

ПОСТИГНУТИ договор да се пробно минирање у каменолому у непосредној близини споменика посвећеног јунацима Кумановске битке на Зебрњаку – македонска страна покушала је најгрубље да прекрши померајући датум за дан раније – за сутра у 12 часова, а да о тој одлуци нису званично обавестили никог у Србији!

Наиме, после договора Министарства за рад, борачка и социјална питања Србије са Управом за културно наслеђе при Министарству културе Северне Македоније, пробно минирање на којем би се стручно проценило колико експлозије могу да угрозе спомен-костурницу на Зебрњаку, било је заказано за петак у подне (када Србија обележава Дан заставе!).

Међутим, како „Новости“ сазнају, када су надлежни у Скопљу сазнали да је Србија припремила озбиљан тим стручњака, покушали су да изиграју договорено заказујући минирање за сутра, у червртак,  у 12 часова. У међувремемену су тражили и дозволе да наши стручњаци присуствују, што није требало нити је тражено у претходној коресподенцији.

Одмах након овог непријатног сазнања, наше Министарство је одреаговало и хитно упутило тим стручњака на Зебрњак. У тиму су др Лазар Кричко, професор Рударско-геолошког факултета у Београду и његов асистент, као и др Ненад Лајбеншпергер, историчар. Како је планирано, они ће у Куманово стићи вечерас, а сутра у подне биће на Зебрњаку и присуствоваће пробном минирању које прети да додатно оштети већ оштећену Спомен-костурницу у којој се налазе земни остаци 687 погинулих српских хероја у Првом балканском рату.

Авдуш Јонузи, самостални рударски инспектор у Државном инспекторату техничких инспекција, који је у августу потписао позив представницима Српског информативног центра СПОНА у Скопљу (који су и упозорили на намере власника каменолома) да присуствују пробном минирању крај Зебрњака, како сазнајемо, долази вечерас у село Тромеђа да „смирује“ становништво чије су куће, такође, на удару због минирања – да се не би бунили.

За било каква минирања и послове експлоатације у каменолому, потребна је посебна дозвола Управе за културно наслеђе при Министарству културе Северне Македоније које је 17. марта 2004. забранило све активности у близини споменика на Зебрњаку посвећеног Кумановској бици.

 

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed