Политика, 14. 8. 2022, Србија је поносна на своју историју и своје борце

Споменик на Мишару, обележавање 2013. Фото: ТВ Војводина, Фонет

Споменик на Мишару, обележавање 2013. Фото: ТВ Војводина, Фонет

Одјек једне од најславнијих победа у Карађорђевој устаничкој Србији и данас одзвања кроз својеврсни понос, овековечен и кроз културну заоставштину Срба

Мишар – Више од два века прошло је од чувеног Боја на Мишару, када су српски устаници, предвођени Карађорђем Петровићем, поразили турску војску, под вођством Сулејемана Паше Скопљака, а Шапчани и сви они који кроз Мишар пролазе у колективној свести негују сећање на те дана када се овде борило за слободу после вековног ропства. Чувена битка као да се урезала у ген народа, зарад чије слободе је војевана.

И ове године у спомен на Карађорђа и мишарске јунаке одржан је помен ратницима и свечана церемонија. Испред споменика, високог обелиска на чијем врху се налази двоглави орао раширених крила, венце су положили Миодраг Капор, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, представници Војске Србије, Мачванског округа, градоначелник Шапца Александар Пајић, представници удружења бораца.

– Србија се више не стиди своје историје, својих бораца. Она је поносна на своју историју и то показује кроз реализацију државног програма неговања традиције ослободилачких ратова – казао је Миодраг Капор, државни секретар у Министарству рада, и додао да је Мишар једно од најважнијих места у нашој историји.

Неговања сећања и осећаја за прошлост, извесно је, биће и убудуће. Министарство културе и информисања Републике Србије помогло је град Шабац у обнови Дома културе у овом историјском месту и кроз пројекат „Мишар – прошлост, садашњост, будућност”, по конкурсу „Градови у фокусу 2021”, определило петнаест милиона динара за реконструкцију овог културног здања које се простире на 1.000 квадратних метара. Из сопственог буџета град Шабац обезбедио је још тринаест милиона динара.

– Завршена је прва фаза реконструкције дома, која је обухватила адаптацију крова и свих просторија здања. Оно што следи је израда нове сталне музејске поставке у Мишару, која ће ђачке посете поново вратити у ово историјском место – истакао је Александар Пајић, градоначелник Шапца.

Бој на Мишару одиграо се 13. августа 1806. године. Захваљујући војној стратегији вожда Карађорђа, утврђеном шанцу и громовитој коњици, Турци су претрпели тежак пораз и велике губитке на бојном пољу. Тада, према извештајима „Бечких новина”, на Мишару је погинуло 6.000 Турака, а онда још толико повлачећи се ка Дрини, кроз мачванска села.

Одјек једне од најславнијих победа у Карађорђевој устаничкој Србији и данас одзвања кроз својеврсни понос, овековечен и кроз културну заоставштину Срба. Он се данас огледа у стиховима народне песме „Бој на Мишару”, опеване на гуслама Филипа Вишњића; у слици Милића од Мачве на зиду галерије Спомен-музеја у Мишару, као и делу „Бој на Мишару” Паје Јовановића, изложеном у Историјском музеју у Тополи.

Светлост величанствене српске победе чувају и стари храстови у оближњем Трбушцу, испод којих је свештеник Пантелија из Уроваца, под ведрим небом, с дрвеним крстом у руци, причестио устанике, благосиљао их, а потом унапред одржао опело за оне који се из боја неће вратити.

За Шабац и околину Мишар није само историја – он је историја с којом се живи.

 

 

 

Ивана Јелић

 

 

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed