РТС, Танјуг, 22.6.2018, Обележено 20 година од прве масовне отмице Срба на КиМ

Две деценије од прве масовне отмице Срба на КиМ Фото: Танјуг

Две деценије од прве масовне отмице Срба на КиМ Фото: Танјуг

Удружење киднапованих и убијених на Косову и Метохији обележило је данас 20 година од киднаповања девет рудара угљеног копа „Белаћевац“ – прве масовне отимице Срба на КиМ, чија судбина до данас није расветљена.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић је рекао да је 22. јун само један од тужних дана у историји Србије када је, додао је, недужно српско становништво брутално настрадало од стране албанских зликоваца који су себи дали за право да узму туђе животе.

 

 Србија неће одустати од борбе за истину о несталима

Заменик директора Канцеларије за КиМ Душан Козарев је у Косовској Митровици поручио да Србија никада неће одустати од борбе за истину о око 570 несталих Срба на Косову и Метохији.

 

„Данашњи дан нас још једном суочава и са правом природом борбе оних који су тврдили да се на оружје дижу против угњетавања. Никога наши рудари нису угњетавали! Напротив, они су мукотрпно зарађивали свој хлеб копајући угаљ за добробит свих на Косову и Метохији. Нема већег греха него учинити нешто нажао човеку који ради за добробит читаве заједнице, и управо отмицом рудара, злочинци су се легитимисали као терористи, и за нас ће то заувек остати“, рекао је Козарев.

 

Чланови породица отетих рудара, представници локалне власти и Канцеларије за Косово и Метохију су, уочи комеморативног скупа „20 година борбе и трагања за истином и правдом“, положили венце на споменик „Истина“ у Косовској Митровици.

 

„Ми не смемо да заборавимо ни те људе, као ни све друге српске жртве на КиМ“, поручио је Ђорђевић и додао да Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања очувањем ратних војних меморијала жели да сачува српску традицију и подсети на херојство нашег народа.

Председник Комисије за нестала лица Вељко Одаловић је рекао да су на данашњи дан рудари угљеног копа „Белаћевац“ киднаповани само зато што су Срби и истакао да ће та комисија наставити да тражи оне који су киднаповани, нестали и да породицама пружи оно што очекују – мир.

Председник Удружења породица киднапованих и убијених на КиМ Симо Спасић је рекао да он од 1998. године води неправедну и тешку борбу за истину и правду.

Навео је да је Србија једина земља у региону која нема законом регулисана права породица цивилних жртава – предратних, ратних и послератних, и затражио да се то законом регулише.

„Такође, тражимо споменик за све жртве цивила, војника, полицајаца убијених од албанских терориста, злочинаца ОВК и жртве НАТО агресије, које су убијене на читавој територији Србије“, истакао је Спасић и додао да је то најхуманије што би држава Србија требало да уради.

Затражио је и да се Владиној Комисији за нестала лица прошири мандат, да се она убудуће зове Комисија за киднапована, нестала и убијена лица, те да постоји једно Удружење киднапованих, несталих и убијених на КиМ.

Потпредседник Народне скупштине Владимир Маринковић је рекао да је киднповање девет рудара својеврсна порука међународној заједници и свима нама да се тај догађај десио 1998. године, за време док је наша полиција и војска била на територији КиМ.

„Они који претендују да одлучују о нашој судбини, о судбини нашег народа на КиМ могу само да замисле шта се догађа данас и са каквим се опасностима наши људи на КиМ суочавају свакодневно и каквим су претњама изложени“, додао је Маринковић.

Истакао је да ће се и убудуће настојати да се обезбеди максимална сигурност наших грађана и да Србија никад неће одустати од КиМ.

„И то можете да видите. Резултат није велики, али је видан сваки дан и то је порука државе Србије и порука коју могу да упутим у име Народне скупштине, као највишег законодавног тела“, рекао је Маринковић.

Помоћник директора Канцеларије за КиМ Петар Петковић је рекао да је данас претежак дан за породице, за српски народ, за Србију.

„Српски рудари који су пре 20 година киднаповани представљају симбол свих српских невиних жртава, али показују и сву трагедију која је задесила КиМ и одговорност међународне заједнице која за све ово време није расветлила ниједан од злочина над српским народом на КиМ. И дан данас убице српског народа се шетају по КиМ и ко зна где“, рекао је Петковић.

Истакао је да ће држава Србија, Влада Србије и Канцеларија за КиМ учинити све да се утврди истина и да се одговорни казне.

„Док је света и века нећемо одустати док се не пронађу сви они који су побили наш народ на КиМ“, подвукао је Петковић.

Припадници ОВК су у раним јутарњим часовима 22. јуна 1998. године истерали из аутобуса, којим су се превозили на посао, деветоро Срба – радника површинског копа „Белаћевац“ Термоелектране Обилић, и одвели их у непознатом правцу.

Отети су Душан Ађанчић, Пера Ађанчић, Зоран Ађанчић, Мирко Буха, Драган Вукмировић, Филип Гојковић, Мирослав Трифуновић, Србољуб Савић и Божидар Лемпић.

Киднаповање рудара са копа „Белаћевац“ прво је у низу масовних киднаповања Срба на Косову и Метохији од стране припадника терористичке ОВК.

У наредне две и по године киднаповано је око 1.000 Срба на Косову и Метохији, а судбина њих 532 ни данас није позната.

 
 
 
 
 
 
 
Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed