Срна, РТРС, 22.4.2016, Положени вијенци на платоу спомен-подручја Доња Градина

Спомен подручје Доња Градина (илустрација) Фото: СРНА

Спомен подручје Доња Градина (илустрација) Фото: СРНА

Посланик у Народној скупштини Републике Српске Дарко Бањац положио је данас на платоу Спомен-подручја Доња Градина поводом обиљежавања Дана сјећања на пробој јасеновачких логораша, који се догодио на данашњи дан 1945. године.

„Само у Јасеновцу убијено је више од 700.000 људи, међу којима је велики број дјеце. Због тога би требало да пошаљемо поруку да ће се о Доњој Градини причати јер могу слободно да кажем да се о Доњој Градини и Јасеновцу ћутало, односно да се о њима знало само у оквиру граница бивше СФРЈ“, рекао је Бањац новинарима у Доњој Градини.

Он је нагласио да би 8. маја са централне манифестације обиљежавања 71. године од страдања жртава усташког геноцида, требало послати јасну и гласну поруку о Доњој Градини и Јасеновцу која мора да изађе ван граница Балкана.

„Злочинац је имао име и презиме, као што је и жртва имала име и презиме. Овдје је страдао српски народ и ми то морамо да презентујемо“, нагласио је Бањац и поновио да је српски народ други по страдању у Другом свјетском рату.

Он је најавио да ће са овим циљем у Народној скупштини Републике Српске бити формиран одбор за Доњу Градину, те да ће наредне године почети изградња меморијалног центра.

Бањац је истакао да Доње Градина мора да буде издвојена посебним статусом од других институција културе у Републици Српској, те да би истина о овом стратишту, уз помоћ Владе Србије, требало да буде базирана на чињеницама и да као таква буде и презентована.

Вијенце у Доњој Градини положила је и делегација општинске организације СУБНОР-а Козарска Дубица.

„Суштина пробоја јасеновачких логораша била је да истина изађе из логора Јасеновац, да јавност и свијет сазнају шта се ту дешавало. Прије пробоја, о логору су се причале разне приче – да је то радни или привремени логор“, ракао је члан Предсједништва СУБНОР-а општине Козарска Дубица Остоја Злокапа.

Поводом 71 године од од пробоја јасеновачких логораша, у Спомен-подручју Доња Градина данас је организована трећа по реду радионица за средњошколце под називом „Б.Ц“.

„Ријеч је о иницијалима који означавају Бачићеву циглану, мјесто на коме је формиран концентрациони логор Јасеновац, а циљ нам је да педагошким приступом уведемо ученике у историографију концентрационог логора Јасеновац и НДХ“, изјавила је директор ЈУ Спомен-подручја Доња Градина и аутор радионице Тања Тулековић.

Она је навела да је у радионици учествовало 30 ученика средњих школа из Приједора и Градишке, у пратњи професора историје Јове Зорића и Жељка Жежеља, те да у Доњој Градини данас борави и група од 160 ученика из Добоја.

На платоу Спомен-подручја Доња Градина вијенце су данас положиле и делегације Општинских одбора ДНС-а и СНСД-а Козарска Дубица.

Пробој из логора Јасеновац извршило је 22. априла 1945. године 600 од преосталих 1.073 логораша који су били заточени у Циглани, када су схватили да их чека сигурна смрт. Пробој је преживјело мање од 100 логораша.

У злогласном логору Јасеновац, током Другог свјетског рата страдало је 700.000 жртава усташког злочина.

Међу њима, живот је изгубило 500.000 Срба, 40.000 Рома, 33.000 Јевреја, 127.000 антифашиста.

У Јасеновцу је страдало и 20.000 дјеце.

Централна манифестација обиљежавања 71 године од страдања жртава усташког злочина геноцида у Доњој Градини биће одржана у Спомен-подручју Доња Градина 8. маја.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed