Танјуг, 11.5.2015. Делегација Србије одала пошту жртвама Јасеновца

Делегација Србије положила је данас венце и запалила свеће жртвама концентрационог логора Јасеновац и стратишта Доња Градина, местима масовног страдања у којима је у стравичним мукама умрло стотине хиљада људи, првенствено Срба, Јевреја и Рома.

ДОЊА ГРАДИНА – Делегација Србије положила је данас венце и запалила свеће жртвама концентрационог логора Јасеновац и стратишта Доња Градина, местима масовног страдања у којима је у стравичним мукама умрло стотине хиљада људи, првенствено Срба, Јевреја и Рома.

Делегацију Србије коју је предводио помоћник министра за рад Милан Поповић, чинили су и преживели логораши логора Маутхаузен и његових подлогора, Душан Стојиљковић и Никола Јовановић, студенти криминалистичко-полицијских академија из Београда и из Бањалуке, кадети Војне академије из Београда, представници министарстава унутрашњих послова и одбране и Војске Србије.

Делегација је обишла и манастир светог Јована у месту Јасеновац. Током постојања концентрационог логора, усташе су терале затворенике да руше цркву, а њени делови су одношени и уграђивани у логор.

Спомен-подручје Доња Градина је највеће стратиште српског народа и део је концентрационог логора Јасеновац, који је формиран за време Независне Државе Хрватске, у Другом светском рату.

У концентарионом логору Јасеновац је на стравичним мукама уморено 700.000 невиних мушкараца, жена и деце, углавном Срба, Јевреја и Рома.

Од укупног броја, према проценама Програма уређења Спомен-подручја Доња Градина, у Доњој Градини је убијено 366.000 људи.

Од укупне површине Спомен-подручја Доња Градина истражено је и заштићено 116 хектара. На том делу до сада је, према подацима из Спомен-подручја, откривено 125 масовних гробница огромних димензија које се простиру на девет гробних поља.

Осим масовнх гробница, у Доњој Градини се налази “Топола ужаса”, дрво на којем су усташе обесиле на хиљаде људи, који су пре вешања били изложени најстрашнијим мучењима.

Јасеновачка страва трајала је од 1941. до 22. априла 1945. године.

Делегација Србије јуче је присустовала обележавању 70 година од ослобађања логора Маутхаузен у Аустрији. Одата је и пошта и одржане комеморативне свечаности страдалима у логорима Гузен и Ебензе, а положени су и венци на војном гробљу из Првог светског рата у месту Маутхаузен, на којем почива око 8.000 Срба.

Такође, синоћ у Линцу, у просторијама клуба “Видовдан”, отворена је изложба “Економије јасеновачког логора”, кустоса Тање Тулековић. Изложбу је отворио амбасадор Србије у Бечу Перо Јанковић, а она ће бити отворена до 30. маја.

Акценат изложбе је на селима чије су мештане усташе побиле или заробиле, а потом опљачкале њихова имања. Заробљеници су свакодневно одлазили на поља у тим селима и радили, а, изгладнели какви су били, нису смели да поједу ништа, јер би их то коштало живота.

Осим на српском, текст који прати изложбу преведен је и на енглески и немачки језик.

“Изложба садржајем буди болна осећања и сећања на жртве српског народа у Другом светском рату… Једина кривица свих њих била је што су волели своју земљу и слободу”, навео је Јанковић, отварајући изложбу.

Он је рекао и да су усташе у фабрикама смрти биле горе од својих учитеља, а резултат су стотине хиљада убијених жена, деце и стараца.

“Ми Срби желимо заједничку будућност са свима, али имамо обавезу да своје жртве не заборавимо”, подвукао је Јанковић.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed