Вечерње новости, 4.9.2019, И Ватикан критиковао покољ Срба

Илустрација: Жртве окружене хрватским и муслиманским усташама недалеко од Саве, 1945. Фото захваљујући: Ројтерс,  Јерусалим пост

Илустрација: Жртве окружене хрватским и муслиманским усташама недалеко од Саве, 1945. Фото захваљујући: Ројтерс, Јерусалим пост

Разговор изасланика Свете столице и представника НДХ демантује Колиндине наводе о хрватском антифашизму. Тисеран: Таква зверства не могу чинити цивилизовани људи

НЕ стишавају се одјеци које је оставила изјаве хрватске председница Колинде Грабар Китаровић да је хрватски народ највише допринео антифашистичкој борби у Европи. Тиме се бави и готово сва хрватска штампа, која пита:

– Која је Колинда права? Она која велича хрватски антифашизам или она која има разумевање за усташког поглавника Анту Павелића. Она која у свету велича антифашизам док у домаћој јавности брани усташки поздрав „За дом спремни“.

Медији констатују да председница уобичајено у свету хвали партизане, а у Хрватској оправдава усташтво. Подсећају да је за Павелића рекла:

– Сви смо ми људи. Нико од нас не може први бацити камен.

Истовремено, њену изјаву да су Хрвати највише допринели борби против фашизма, демантује како свакодневица у којој су кукасти крстови, повици „За дом спремни“ и напади на Србе сасвим уобичајени, тако и различита званична документа.

Као један од доказа шта су радили хрватски фашисти, „Новости“ објављују транскрипт разговора кардинала Еугена Тисерана, ватиканског опуномоћеника за Балкан и Николе Рушиновића, Павелићевог изасланика при Ватикану, који је вођен почетком 1942. године, а објављен је у књизи Милана Басте „Рат је завршен седам дана касније“.

Тако Тисеран каже Рушиновићу:

– Света столица је примила 8.000 фотографија о злочинима над православним становништвом. Знам сигурно, господине, да су и сами фрањевци, као на пример отац Шимић у Книну, узели учешћа у нападима на српски живаљ, те су рушили православне цркве.

Отац Шимић је, са оружјем у руци, предводио групу људи који су срушили православну цркву у Книну. Исто тако, порушили сте православну цркву у Бањалуци. Поуздано знам да су се Фрањевци у БиХ уопште веома јадно понели. То ме боли. Такве ствари не може чинити одгојен, културан, цивилизован човек, поготово свештеник.

Рушиновић је покушао да оповргне Тисеранове тврдње, али ватикански великодостојник то није дозволио, па је наставио:

– Усташе су поклале највећи број православних свештеника. Након капитулације Југославије, у Хрватској је нестало 350.000 Срба. Зар то није жалосно… И Срби су, премда припадају православној вери, дали за Запад и католицизам исто толико колико и Хрвати, борећи се у хришћанским војскама…

Рушиновић је у истом разговору истицао да ће силе Осовине победити, те да ће НДХ опстати, на шта му је Тисеран одговорио:

– Ја, пак, мислим, да ће Немачка и Италија изгубити рат. Пораз сила Осовине већ сада је завршена ствар. После тог пораза, нестаће ће и НДХ, а Југославија ће бити поново успостављена…

Тисеран је рекао и да Хрватска није слободна земља, да све слуша Немце, као што раде и други поробљени народи у Европи:

– Ваши пријатељи фашисти смеју се вашој самосталности, слободи и егзистенцији хрватске државе.

Додаје и да су Хрвати били познати као дивљаци, који су и у његовом родном крају Лорени у Француској попалили неколико места и тамо су сматрани злим људима…

 

 

НАПАД НА ПОВРАТНИКЕ КОД ЗАДРА

У ЗАЛЕЂУ Задра, у Биљанама Доњим, уз претње и вређање на националној основи, каменовано је више кућа Срба повратника.

– Власници су пријавили догађај, полиција је изашла на терен и чекамо резултате истраге – рекао је председник Српског народног вијећа Борис Милошевић.

 

 

Љ. Бегенишић – Ј. Керблер

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed