Вечерње новости, 9. 10. 2023, Kонференција о новим документима из периода папе Пија XII: Знао је за погроме и о њима ћутао

Стара Градишка, логор из система хрватских логора за српску децу најмлађег узраста, јул 1942. Фото: Архива

Стара Градишка, логор из система хрватских логора за српску децу најмлађег узраста, јул 1942. Фото: Архива

Папа Пије XII (1939-1958) знао је све о погрому Јевреја, а судећи по говору емитованом на радију на вече уочи римокатоличког Божића 24. децембра 1942. и о свим другим масовним злочинима нацистичких режима и њихових сателита. То значи да је био упознат и са монструозним злочинима усташке НДХ.

Тог дана, у дугом говору, између осталог, рекао је да су „стотине хиљада особа, без икакве кривице, само из разлога националности или лозе осуђене на смрт или на прогресивно умирање“. Сматра се да је папа изговорио ове речи управо због информација које је имао о нацистичким логорима. Али, никада папа Пије XII није означио Јевреје као жртве истребљења.

Од данас, на Међународној конференцији у Риму, на римокатоличком Универзитету Грегоријана излазе на видело документи из Ватиканског архива који се односе на понтификат поглавара из периода Другог светског рата. Откривен је само делић из око 16 милиона страница докумената који се односе на понтификат папе Еугенија Пачелија, али биће то сасвим довољно да се разјасни његова улога, као и његово ћутање.

Међу првима који је добио дозволу за приступ документима био је Давид И. Керцер, амерички научник специјализован за италијанску историју, професор антропологије и историје на Браун универзитету у Њујорку. Написао је више књига посвећених папама и односу са Мусолинијем и Хитлером, а за књигу „Пакт са ђаволом“ добио је Пулицерову награду 2015. године.

Керцер ће бити драгоцени сведок, јер се претпоставља да поседује документа за која свет још не зна, с обзиром на то да је ушао у тајне одаје, затворене након смрти папе Пија XII октобра 1958. и кренуо да истражује.

Др Ђовани Коко, ватикански архивиста, већ је открио документ којим се јасно потврђује истребљење на истоку, о којем је папа био сасвим добро и детаљно информисан. Реч је о писму од 12. децембра 1942. године које је упутио немачки језуитски свештеник Лотар Кениг, антинациста, свом пријатељу Немцу анти-хитлеровцу Роберту Либеру, приватном секретару Пија XII, у којем га информише о СС крематоријумима у концентрационим логорима у Немачкој и Пољској, Белзец и Аушвиц, и злочинима нациста који су тамо убијали и спаљивали људе.

У писму је велики број информација о разним логорима као што је Дахау, у близини Минхена и Аушвиц у Пољској. Кениг пише и о концентрационим логорима у близини града Рава Руска, у предратној Пољској, данас Украјина, где „свакодневно умире 6.000 особа, пре свега пољских Јевреја“.

 

Блажен од 1967. године

Колико ће аргументи који се најављују за обелодањивање имати реперкусија на почетак беатификације Пија XII (1967. проглашен блаженим) остаје да покаже време. Зна се да тај чин подразумева „један чудотворни чин“ којег је остварио папа. Још 2014. године папа Фрања је изјавио: „Још нема никаквог чуда и ако нема чуда не може се ићи напред“.

 
Милица Остојић

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed