Глас Српске, СРНА, 7.8.2017, Преминуо историчар Ђуро Затезало

Ђуро Затезало (1931–2017) Фото: Новости портал

Ђуро Затезало (1931–2017) Фото: Новости портал

Бањалука – Историчар Ђуро Затезало, који се годинама бавио истраживањем страдања Срба у Независној Држави Хрватској /НДХ/, преминуо је у 87. години, потврђено је Срни у Удружењу „Јадовно“.

Затезало је изгубио живот јуче несрећним сучајем у родним Доњим Дубравама, у Хрватској.

Ђуро Затезало посебно се бавио истраживањем злочина над Србима на подручју комплекса логора Госпић-Јадовно-Паг.

Затезало је рођен 21. јула 1931. године у Доњим Дубравама. Студирао је уз рад и дипломирао на трогодишњој Вишој педагошкој школи у Загребу 1958. године и на Филозофском факултету у Сарајеву.

Постдипломске студије завршио је на Институту за историју државе и права Правног факултета у Загребу.

Оснивач је Историјског архива у Карловцу, чији је директор био пуних 30 година до пензионисања 1992. године.

Организатор је и учесник низа научних скупова са тематиком из историје 20. вијека, а највише из периода НОБ-а од 1941. до 1945. године.

Носилац је бројних одликовања и признања за нарочите заслуге и постигнуте успјехе у раду.

Био је између осталог, члан саборске Комисије за израду програма културне аутономије Срба у Републици Хрватској 1991. године, те Савјета Спомен-подручја Јасеновац.

Затезало је носилац Златне значке Културно-просвјетне заједнице Републике Србије за несебичан, предан и дуготрајан рад и стваралачки допринос у ширењу културе.

Носилац је Плакете Српског народнога вијећа „Никола Тесла“ од 15. децембра 2000. године за изузетан допринос унапређењу положаја Срба и очувању њихова идентитета у Хрватској.

Аутор је 18 књига, од који је једна објављена и на њемачком, а једна на енглеском језику и око 160 стручних и научних радова, рецензија, приказа из своје струке.

Из његовог богатог опуса издваја се књига „Радио сам свој сељачки и ковачки посао“ у издању СКПД „Просвјета“ из Загреба.

Ријеч је о књизи аутентичних свједочења људи који су преживјели геноцид на подручју НДХ, односно на територији Баније, Лике, Кордуна, Горског котара и Покупља од 1941. до 1945. године, као и о свједочењима осуђених починилаца тих злочина.

Круну Затезаловог дугогодишњег рада на истраживању геноцида Независне Државе Хрватске почињеног над српским народом представља двотомна студија „Јадовно -Комплекс усташких логора 1941.“ са зборником докумената.

У књизи је објављен и попис 10.502 жртве са подручја злогласне НДХ.

Мада је материјал за књигу припремљен још 1991. године, књига је штампана тек 2007. године у издању Музеја жртава геноцида у Београду, јер у Хрватској није могла наћи издавача.

Овом књигом је широј јавности објелодањена истина о комплексу логора смрти Госпић-Јадовно-Паг што је представљало и непосредан повод за оснивање Удружења грађана „Јадовно 1941.“ у Бањалуци, а касније и у Београду.

Мјесто и вријеме сахране Ђуре Затезала биће накнадно објављено.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed