Вечерње новости, 29. 12. 2023, Документ немачког вође о нападу на Југославију стигао у Србију, у Влади чекају примопредају

Директива 25 од 27. марта 1941. године Фото: Вечерње новости

Директива 25 од 27. марта 1941. године Фото: Вечерње новости

ЧУВЕНА Хитлерова Директива 25, којом је 27. марта 1941. немачки фирер наредио нападе на краљевине Југославију и Грчку, а која је недавно купљена на „онлајн“ аукцији у САД – стигла је у Србију!

Директиву је у Америци од аукцијске куће, на стотинак километара од Вашингтона, преузео наш дипломата на Светог Николу, 19. децембра, и у наредних осам дана добро је чувана у амбасади, у главном граду САД.

У Србију је стигла касним авионским летом са истим дипломатом, у ноћи између среде и четвртка, да би 28. ујутро била похрањена у сефу, у Влади Србије.

Пошто буде организована званична примопредаја челницима београдског Музеја жртава геноцида, овај изузетно важан историјски документ, купљен за 42.500 америчких долара, биће баш у овом Музеју. Његови стручњаци открили су да се Директива продаје на јавној аукцији, а новац за откуп дала је Влада Србије а на молбу председника Републике, да је купе.

Како је за „Новости“ потврђено, Директива 25 биће изложена од 10. јануара до 15. фебруара, односно до Дана државности, у Народном музеју Србије и грађани ће моћи да виде њен оригинал.

Заглавље Директиве 25, А. Хитлер Фото: Блиц, Танјуг

Заглавље Директиве 25, А. Хитлер Фото: Блиц, Танјуг

Онда ће се опет вратити у Музеј жртава геноцида, баш као и претходно набављен списак деце коју је спасла Диана Будисављевић од сигурне смрти у усташким логорима НДХ. Када Музеј добије сталне просторије у Јајинцима, на месту некадашњег највећег београдског стратишта, оба ова немерљиво важна историјска артефакта биће саставни део сталне поставке.

Иначе, и продавац и такмаци на лицитацији за Хитлерову директиву били су анонимни. Осим особе која је лицитирала за нашу земљу, било је још 13 интересената. Занимљиво је да је продавац желео да пошаље документ поштом, што је уобичајена пракса код онлајн аукција, међутим, наша страна је инсистирала да га српски дипломата преузме лично, да се не би изгубио.

У свету постоји 13 примерака ове Директиве и то су примерци које је Хитлер послао различитим војним, обавештајним и цивилним службама и институцијама. Примерак који је Србија купила био је упућен Абверу, обавештајној служби Вермахта. У Абвер су увек ишли сви значајни документи са потписом Хитлера и високих званичника Трећег рајха.

Директива 25, страна 4, А. Хитлер Фото: Вечерње новости, Танјуг

Директива 25, страна 4, А. Хитлер Фото: Вечерње новости, Танјуг

КОМАДАЊЕ ЗЕМЉЕ

ДИРЕКТИВОМ 25 Хитлер је наложио напад, с једне стране, из рејона Ријека-Грац, а са друге, из правца Софије ка Београду. Инструкције су налагале да југословенска војска буде потучена до темеља, да се крајњи југ одвоји од остатка земље и узме као база за наставак немачко-италијанске офанзиве на Грчку, да се земља раскомада, хитно отвори дунавски саобраћај и заузме борски рудник бакра.

Фирер је на усменом састанку са војним врхом, пре слања Директиве, дао налог да се Београд сравни са земљом у знак освете за аустријско-немачки пораз у Првом светском рату. Истовремено, како је после куповине овог документа открио директор Музеја жртава геноцида Дејан Ристић, дао је и инструкције како да се Београд и наша земља уништи, а да Атина буде поштеђена јер је грчки народ „витешки“.

Директива 25 садржи пет тачака на четири странице. Прве три односе се на напад на Југославију, а друге две на Грчку. У њој пише да је војни пуч у Југославији изменио политички положај Балкана и да је Београд на почетку дао изјаве о лојалности, па их оповргао и зато се на нашу некадашњу земљу има гледати као на непријатеља. Требало би је што је брже могуће разбити, а један од начина је даноноћно разорно бомбардовање Београда. Оно се и десило 6. априла 1941.

 

 

 

В. Црњански Спасојевић

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed