Политика, Агенције, 14.5.2015, Рехабилитован Дража Михаиловић

Генерал Михаиловић са делом чланова ОСС (Војна обавештајна служба) мисије „Ренџер“ пуковником (генералом) Робертом Мекдауелом, капетаном Ником Лалићем, радиотелеграфистом Артуром Џибилијаном.., јесен 1944. године Фото: Погледи.рс

Генерал Михаиловић са делом чланова ОСС (Војна обавештајна служба) мисије „Ренџер“ пуковником (генералом) Робертом Мекдауелом, капетаном Ником Лалићем, радиотелеграфистом Артуром Џибилијаном.., јесен 1944. године Фото: Погледи.рс

СУБНОР: Правно неодрживо прекрајање истине и историје

БЕОГРАД – СУБНОР Србије данас је оштро критикова судску рехабилитацију четниког командата Драгољуба Драже Михаиловића истакавши да то представља прекрајање истине и „сипање соли на свежу рану“.

То удружење, које окупља претежно чланове партизанских јединица и њихових потомака сматра и да је рехабилитација Михаиловића правно неутемељена и зато неодржива.

СУБНОР наводи и да је са запрепашћењем примио судску одлуку о рехабилитацији и да је „потезом судског пера драстично прекројена истина”.

„У исто време, избрисан је историјски непорецив допринос Србије у сламању фашизма и ненадмашна победа антихитлеровске коалиције чији су достојан саборац биле јединице народне партизанске војске”, наводи се у саопштењу.

Наглашава се и да „рехабилитација челника групације која је од 1941. избегавајући и, по правилу, сарађујући са окупаторском солдатеском, палила читава села, силовала, пљачкала, камом убијала чак и дечицу у колевци,… представља и нову одмазду над стотинама хиљада жртава и њихових потомака”.

„Рехабилитација је посипање соли на увек свежу рану, прст у око садашњим суседима, али и читавом антифашистичком свету који са поштовањем гледа на наш народ и непорециво славно место искључиво партизанских бораца у историји човечанства”, тврди СУБНОР.

Пада ли некоме у свету и помисао да рехабилитује колаборанте, да ли то чине Французи са маршалом Петеном, Норвежани са премијером Квислингом…, наводи се у саопштењу.

„Опасан, несхватљив преседан прави се у овој нама јединој отаџбини”, сматра СУБНОР и истиче да се тиме сеје без разлога и потребе семе раздора.

Наводи се и да се тиме указује слободарској међународној заједници да је Балкан подручје у којем се, по нечијој вољи и налогу, без доказа могу прекрајати историја и истина.

 

Шешељ: Рехабилитација једина могућа одлука

БЕОГРАД – Лидер СРС Војислав Шешељ сматра да је одлука о рехабилитацији Драгољуба Михаиловића једина коју је суд могао да донесе, а овај дан, каже, заслужује да због тога буде проглашен „даном свеопштег српског помирења”.

Историју Другог светског рата треба препустити историчарима, а да ми потомци четника, партизана… градимо заједно српску будућност, рекао је Шешељ новинарима испред Палате правде наводећи да је Михаиловић је српски јунак који се храбро борио у Другом светском рату а затим био невина жртва комунистичког режима.

Он је додао да таква одлука суда не треба да означи престанак критике комунистичког режима после Другог светског рата.

 

Омеровић: Скандалозна и срамотна одлука о рехабилитацији

БЕОГРАД – Председник скупштинског Одбора за људска и мањинска права Мехо Омеровић сматра да је данашња одлука суда о рехабилитацији Драже Михаиловића, скандалозна и срамотна одлука која Србију ставља на поражену страну у Другом светском рату и која ће затегнути односе са државама региона.

Омеровић је у изјави достављеној медијима оценио да та одлука „вређа истинске борце против фашизма и огромне жртве” и да представља ревизију историје.

„Цинизам је што судија каже да није утврђивана чињеница да ли је он ратни злочинац или не. Може суд вратити Михаиловићу грађанска права…, али нема тог суда који може вратити точак историје, а у историји ће Дража остати тамо где је од почетка Другог светског рата и био – на страни Хитлера и сарадник окупатора”, тврди Омеровић.

Према његовом мишљењу, у години када се обележава 70. година од победе над фашизмом, наведеном одлуком Србија се одрекла своје славне антифашистичке прошлости.

Одлука суда, сматра Омеровић, показује и „однос према једином и стварном антифашистичком покрету који је Србија имала – Титовим партизанима и мржњу према комунистима”.

Антикомунизам, додао је, никада није био, нити ће бити антифашизам.

 

Михаиловићеви наследници могу да траже конфисковану имовину

БЕОГРАД – Одлука о рехабилитацији Драгољуба Драже Михаиловића значи да се он више не сматра осуђеним и да му се враћају сва грађанска права која су му била одузета поништеном пресудом Врховног суда ФНРЈ указао је један од пуномоћника предлагача рехабилитације адвокат Зоран Живановић.

Он је у изјави новинарима рекао да се то односи и на конфисковану имовину, тако да сада Михаиловићеви наследници могу да траже повраћај имовине која му је одузета.

Живановић је истакао да је задовољан одлуком суда, којом је усвојен захтев предлагача, напомињући да је једино таква одлука и могла да буде донета, с обзиром на све указане чињенице и доказе.

 

Драшковић: Рехабилитација Михаиловића – рехабилитација Србије

БЕОГРАД – Председник Српског покрета обнове (СПО) Вук Драшковић изјавио је данас да укидање пресуде команданту четничког покрета у Другом светском рату, генералу Драгољубу Михаиловићу, од 15. јула 1946. не значи само рехабилитацију ратног команданта прве антинацистичке гериле у Европи него је то и рехабилитација његове војске и читаве Србије.

Драшковић је у писаној изјави навео да је одлуком о рехабилитацији скинута анатема са Србије да је, подржавајући вођу антиокупаторског покрета отпора и министра војног избегличке југословенске владе у Лондону, била на страни Хитлеровог Трећег рајха.

Он је рекао да СПО изражава поштовање судијама које су, после седам деценија, ставиле печат правде на историјску истину о Михаиловићу и одаје признање и стотинама хиљада људи у Србији који су пуне две и по деценије подржавали политичку борбу за рехабилитацију Равногорског покрета и његовог команданта.

„Исток и Запад, бољшевичка диктатура и западна демократија, сударили су се на монтираном комунистичком суђењу српском и југословенском генералу. Због тога је Михаиловић убијен и због тога убице, и данас, крију његов гроб”, навео је Драшковић.

Лидер СПО-а је казао да је пред том странком, која је и сама „жртва још недемонтираног комунистичког наслеђа и служби безбедности у Србији”, обавеза да се бори против новог убиства генерала Михаиловића.

„А мртвог га, на жалост, убијају и срамоте многи његови тобожњи следбеници. Њега, кога су комунисти убили због програмског циља о Србији на Западу, они истичу као њихову антизападну и антиевропску заставу. Мртвом генералу намећу идеологију која га је убила пре седам деценија”, рекао је Драшковић.

 

Принц Александар: Кључно за национално помирење

БЕОГРАД – Принц Александар Карађорђевић данас је поздравио судску рехабилитацију генерала Драгољуба Драже Михаиловића истакши да је то кључно и за национално помирење

Он је истакао да је тиме коначно исправљена једна од највећих историјских неправди напоменувши да „то није била само неправда према једном родољубивом човеку, већ је била неправда према нашој земљи и народу“

Карађорђевић је истакао да је зато данас „велики и позитиван дан за Србију и наш народ” нагласивши и да је та пресуда „од кључног значаја за национално помирење“

„Морамо учинити све, да разлике које и данас постоје међу нама превазиђемо зарад заједничке и боље будућности”, рекао је Карађрођевић, саопштио је Бели двор.

Он сматра и да национално помирење може да почива само на истини, исправљању неправди и праштању.

 

Оливер Антић: Рехабилитацију Драже да славе и у Хрватској

БЕОГРАД – Један од опуномоћеника предлагача за рехабилитацију Драгољуба Михаиловића Оливер Антић изјавио је данас да је одлука о рехабилитацији Михаиловића велики дан за право и правду и да би овај дан требало да се слави и у Хрватској.

Антић је новинарима после одлуке суда рекао да је то велики дан не само за српски народ већ и за часне Хрвате, Муслимане и Словенце који су се борили под Михаиловићевом командом и подсетио да се у јединицама којима је командовао борило око 10.000 Хрвата, 8.000 Муслимана и 6.000 Словенаца.

„Овај дан би требало да се слави и у Хрватској”, рекао је Антић који је саветник председника Републике, и оценио да је ово велики дан за право и правду јер са правног становишта негативна одлука о захтеву за рехабилитацију не би ни могла да се образложи.

Виши суд у Београду рехабилитовао је команданта Краљевске војске у отаџбини генерала Драгољуба Дражу Михаиловића и вратио му грађанска права која су му била одузета у политичко-идеолошком процесу комунистичког режима 1946. године.

 

ЛСВ: Злоупотребљен институт председника Србије

Рехабилитација четничког команданта Драгољуба Драже Михаиловића је наставак грубог прекрајања историје у чију сврху је злоупотребљен и институт председника државе, саопштила је данас Лига социјалдеморката Војводине

Та странка је у саопштењу истакла и да рехабилитација Михаиловића представља „релативизацију антифашистичке борбе и херојске жртве свих који су погинули борећи се против окупатора и колаборациониста”.

ЛСВ наводи и да је „Михаиловићу суђено због сарадње са окупатором и ратних злочина почињених према цивилном становништву, па је данашња рехабилитација уједно и груба неправда према жртвама четничких злочина и њиховим потомцима“

Уједно, наводи се у саопштењу „то је неправда и према свим онима који су у ратовима током мрачних деведесетих остали без најмилијих или у најбољем случају без беле технике, управо од разних паравојних формација под четничким заставама”.

ЛСВ наводи и да је „председник државе човек који се никада није одрекао титуле четничког војводе, па онда не треба ни да чуди употреба и притисак инситутуције председника Србије на правосуђе како би се променила историја и сасвим релативизовала антифашистичка традиција и народноослободилачка борба”.

 

СДА Санџака и СДП: Срамна одлука о рехабилитација

НОВИ ПАЗАР – Две политичке партије санџачких Бошњака данас су оштро осудиле рехабилитацију четничког команданта Драгољуба Драже Михаиловића.

Странка демократске акције Санџака (СДА) наводи да судска одлука о рехабилитацији Михаиловића “представља легализацију свих злочина почињених над Бошњацима” док Санџачка демократска партија (СДП) „осуђује као срамну одлуку Вишег суда у Београду”

Те стране, у одвојеним саопштењима указују и да се том судском одлуком прекраја историја, шаље претећа порука Бошњацима а траже и њено поништење.

Странка демократске акције Санџака наводи да су „у протеклих 100 година четници у форми наоружаних јединица у саставу српске полиције и војске или уз њихову помоћ и подршку извршили геноцид, масакре и прогонства бошњачког цивилног становништва из Санџака“

Та странка истиче и да „захтева хитну реакцију међународне заједнице, јер је ова одлука директно супротна антифашистичком и демократском опредељењу Европске уније којој као земља тежимо”.

„Тражимо заштиту за жртве и потомке Бошњака, жртава злочиначког Четничког покрета, а надлежне органе у Србији позивамо да престану са фалсификовањем историје и пониште ову срамну одлуку”, навела је Странка демократске акције Санџака.

 

 

Мирослава Дерикоњић

 

Текст Решења о рехабилитацији генерала Драгољуба Драже Михаиловића можете погледати или преузети на следећем линку: https://www.bg.vi.sud.rs/files/DRAZA.pdf

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed