Вести, 22. 5. 2024, Фројнд: Нове тензије уместо помирења

Мајкл Фројнд Фото: Политика, Косово онлајн, screenshot Youtube

Мајкл Фројнд Фото: Политика, Косово онлајн, screenshot Youtube

Изгласавање резолуције о Сребреници у Генералној скупштини УН сасвим сигурно ће отворити Пандорину кутију која ће се неизбежно вратити као бумеранг многим западним земљама које су је коспонзорисале.

Уколико се осврнемо на историју и почнемо да извлачимо догађаје из контекста, као случај Сребренице, лако је видети да би на тај начин могла да се осуди и изгласа резолуција против савезничког бомбардовања Дрездена 1945. године или употребе атомске бомбе у Хирошими и Нагасакију од стране САД.

Оба ова догађаја, ма колико то сада деловало бесмислено, извучена из шире слике, могу да се представе као акт геноцида. Ово у интервјуу за “Вести” истиче Мајкл Фројнд, новинар из Њујорка, некадашњи саветник израелског премијера Бењамина Нетанијахуа и председник Удружења јеврејско-српског пријатељства.

Фројнд тврди да су примери Дрездена или Јапана само најочитији апсурди, а да је за народе на Балкану најтрагичније што ова резолуција неће донети помирење и мир, већ произвести нове тензије.

Како видите намеру да Генерална скупштина УН у четвртак усвоји резолуцију о Сребреници?

– Резолуција у садашњем облику је велика грешка и чини медвеђу услугу не само историји већ и читавом региону Балкана. За почетак, иако су ратни злочини почињени у Сребреници по свему судећи били страшни, они не представљају геноцид, како је истакао познати ловац на нацисте др Ефраим Зуроф из Центра “Симон Визентал”. Друго, издвајајући оно што се догодило у Сребреници, игноришући друге ратне злочине у БиХ, попут оних које су починили босански муслимани и Хрвати, УН имплицитно сугеришу да су само Срби били починиоци, а да су сви остали апсолутне жртве. Ово је огромно поједностављење трогодишњег рата који је беснео од 1992. до 1995. и неће помоћи да се постигне веће разумевање у региону. Управо супротно: то ће једноставно распламсати страсти у време када је Балкан већ напет захваљујући напорима косовских лидера да стекну признање за своје незаконито проглашење независности.

 

Дијаспора да дигне глас

У којој мери ће закулисне радње и притисци на мање државе утицати на процес гласања у Генералној скупштини УН?

– Лобирање и притисак су од кључне важности, али не би требало да потцењујете снагу свог гласа. Срби, као и Јевреји, имају велику дијаспору. Они Срби који живе ван Србије требало би да дигну глас у име своје матице и да врше притисак на локалне лидере и политичаре. Тако функционишу демократије. Није довољно седети по страни и жалити се. Морате засукати рукаве и постати активни.

 

Званичници Србије и Републике Српске тврде да ће овом резолуцијом Србима бити приписан придев “геноцидан народ”. Да ли су у праву?

– Они су у потпуности у праву кад то тврде. Резолуција ће навести људе широм планете да на Србе гледају као на “геноцидну нацију”: Управо зато што се овај документ фокусира искључиво на Сребреници, а не и на другим злочинима као што је било етничко чишћење Срба од стране Хрвата. На овај начин ствара се лажан утисак да се читав рат у БиХ може сумирати оним што се догодило у Сребреници. Ово је веома опасна манипулација историјским памћењем. Никада не треба потцењивати моћ прошлости и како она обликује будућност. И зато је дипломатска битка коју против резолуције води председник Србије Александар Вучић толико важна. Са задовољством сам сазнао да је Министарство спољних послова Србије прошле године отворило посебно одељење за јавну дипломатију, на чијем је челу др Љиљана Никшић, како би унапредио боље разумевање позиција Србије у свету. Такав рад је кључан да би се спречило да поједини елементи међународне заједнице Србију сликају у лошем светлу.

 

Да ли би доношење резолуције било кључни аргумент за укидање Републике Српске?

– Одлука власти босанских муслимана да суспонзорирају резолуцију без чак ни консултација са Републиком Српском била је шокантан и очигледно неуставан чин. То је учињено једнострано и противно владајућој структури земље која је деценијама чувала мир. У ствари, Влада Босне и Херцеговине је рекла Републици Српској да не цене њихово мишљење или допринос, иако су то по закону обавезни. У браку би чин такве издаје вероватно резултирао разводом. Ако се тако нешто ипак догоди, онда ће они у босанској влади, који су подржали резолуцију, бити криви за сваку нестабилност коју таква одлука може произвести.

 

Српски хероји на Косову

Колико ће изгласавање документа о Сребреници бити “ветар у леђа” привременим институцијама у Приштини. Они већ годинама најављују тужбу за геноцид против Србије?

– Једном када се брана сруши, бујица воде која се покрене само ће се повећавати. Не сумњам да косовски званичници чекају да виде шта ће се десити на гласању о Сребреници, јер ако оно прође биће охрабрени да крену истим путем. Ако се сребреничком резолуцијом Србија означи као “геноцидна нација” онда ће Косово сигурно настојати да то искористи за своју кампању.

Истовремено, положај српске заједнице на КиМ је све тежи. Председник Србије га је у Савету безбедности УН описао као “етничким чишћењем пред очима међународне заједнице”. Слажете ли се са оваквом квалификацијом?

– Третман према Србима који живе на Косову је срамотан и чињеница да га међународна заједница у великој мери игнорише говори вам све што треба да знате о њиховој необјективности и поштењу. Последњи пут кад сам проверавао међународна правна акта људска права се односе на сва људска бића, а то укључује и Србе на Косову. Као Јеврејин који је снажно везан за земљу Израел, која је колевка јеврејске цивилизације, разумем колико је Косово важно за Србе. Ту је искована ваша нација и то је срце вашег народа. Срби који живе на Косову упркос свим угњетавањима са којима се суочавају су хероји вашег народа који чувају ваше наслеђе. Они заслужују да их тако третирају.

 

У Гази нема геноцида


Многи аналитичари тврде да је ова резолуција уступак муслиманском свету због догађаја у Гази. Делите ли то мишљење?

– Не, не знам. Не верујем да постоји било каква веза између. Мислим да је резолуција мотивисана углавном европским политичким забринутостима, као што је жеља Немачке да поново потврди своју водећу улогу на континенту, а истовремено себе представља као водећу кампању за људска права упркос злочинима које је починила током Холокауста и Другог светског рата.

 

Плашите ли се да би и Јевреји и Израел такође могли да се нађу на листи “геноцидних народа”, ма колико то парадоксално звучало?

– Нажалост, крајња левица у САД и Европи већ оптужује Израел за “геноцид”, јер се брани од Хамасових терориста у Гази који су 7. октобра прошле године извршили највеће једнодневно масовно убиство Јевреја од Холокауста. Ово је класична тактика Палестинаца и њихових присталица. Они започињу рат и чим изгубе, играју на карту жртве и бацају злобне лажи на Израел. Да будемо јасни: у Гази нема геноцида. Војни стручњаци из целог света рекли су да израелска војска предузима веће мере предострожности да заштити цивиле у сукобу од било које друге оружане снаге на свету. Једини геноцид био је онај који је Хамас покушао да изврши 7. октобра. Али широм света постоји толико антисемитизма да не би било изненађујуће ако би Палестинци покушали да пресликају Сребреницу за своје потребе. Али, без обзира на то шта раде, Израел ће наставити овај рат све док се не постигне победа.

 

Политичке пресуде у Хагу

Пресуде Хашког трибунала говоре да се у Сребреници догодио геноцид, али бројни експерти тврде супротно. Коме веровати: пресудама или историчарима?

– Важно је запамтити да су УН и њихове институције, укључујући међународне судове које је основао, инхерентно политичке институције са агендом. Истина, Међународни суд је изгледао као суд и био је “обучен” као суд, али је на крају то била политичка творевина политичке институције са политичком агендом. Према томе, иако би њене одлуке понекад могле бити усклађене са правдом, такође би могле да буду вођене политичким или дипломатским потребама.

 

Улога Немачке

Шта је, по Вашем мишљењу, требало урадити пре него што се резолуција нашла пред УН?

– Да су предлагачи резолуције заиста били заинтересовани за промоцију мира, требало је да сазову све релевантне стране које су биле укључене у рат у БиХ и заједно раде на изради текста који је прихватљив за све и који признаје патње свих етничких група током сукоба. Штавише, тешко је не видети иронију у чињеници да је Немачка, која је извршила Холокауст, највећи и систематски акт геноцида у људској историји, један од главних спонзора резолуције о Сребреници. С обзиром на оно што су Немци урадили пре мање од једног века, тешко да су у позицији да проповедају другима.

 


Медијске лажи

Бројни стручњаци за холокауст, посебно из Израела, недвосмислено тврде да у Сребреници није било геноцида, али њихово мишљење нико не жели да чује. Шта је по Вама разлог?

– Међународни медији деценијама не испуњавају своју кључну мисију, а то је да информишу јавност на непристрасан начин. Свако ко прати штампу зна да је она пуна пристрасности, спиновања и дезинформација. У протекле три деценије Србија никад није добила поштено извештавање у светским медијима, који су земљу обојили у тамне боје. Они имају фиксиран наратив који покушавају да пренесу јавности и све што није у складу с тим наративом, или што га доводи у сумњу, често се одбацује или игнорише. И мислим да је то кључни разлог зашто се не чују гласови стручњака за холокауст и других који оно што се догодило у Сребреници не дефинишу као геноцид. То је тужна и тешка истина.

 

 

Ђорђе Баровић – Вести

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed