РТРС, СРНА, 26.3.2017, Обиљежавање 25 година од злочина над Србима у Сијековцу

У Сијековцу код Брода данас се обиљежава 25. годишњица злочина над Србима које су убиле регуларне снаге Хрватске, заједно са паравојним муслиманско-хрватским формацијама из тадашње Републике БиХ.

Црква Свете великомученице Марине у Сијековцу Фото: РТРС

Црква Свете великомученице Марине у Сијековцу Фото: РТРС

Његово преосвештенство епископ зворничко–тузлански Хризостом поручио је након служења парастоса у Цркви Свете великомученице Марине у Сијековцу, код Брода, да је свако сјећање на невино страдале жртве болно, али да се једина утјеха налази у Богу. Парастос је служен поводом 25 године од страдања 46 српских цивила из овог мјеста 1992. године.

„Најстрашније је то што су ове жртве страдале од оних које су познавали, са којима су живјели. Овдје смо да се молитвено сјетимо свих оних који своје животе невино изгубише као дјеца Витлејемска“, рекао је владика Хризостом.

Епископ зворничко–тузлански је све присутне позвао да се данас сјете ових невиних жртава и помоле се Богу да их упокоји и смјести тамо гдје су и сви свети.

„Нећемо их заборавити, него ћемо из њихових страдања тражити поуку“, поручио је владика Хризостом.

Након парастоса вијенце на Спомен-обиљежје положили су представници Борачке организације Српске и родбина убијених Сијековчана, изасланик предсједника Републике Српске Миладин Драгичевић, изасланик српског члана Предсједништва БиХ Миленко Ристић, делегација Народне скупштине Републике Српске, помоћник министра за рад и борачка питања Србије, делегација општине Брод и Трећег пјешадијског Република Српска пука Оружаних снага БиХ.

Вијенце је положила и делегација удружења проистеклих из одбрамбено – отаџбинског рата, представници Рафинерије нафте Брод и Рафинерије уља Модрича.

Регуларне снаге Хрватске, са паравојним муслиманско-хрватским формацијама из тадашње Републике БиХ, извршиле су стравичне злочине у неколико наврата 1992. године у селу Сијековац, општина Брод, звјерски усмртивши 46 цивила, углавном жена, дјеце и стараца.

У првом ратном злочину почињеном на територији БиХ за сат времена убијено је девет особа, међу којима највише чланова породица Милошевић и Зечевић, гдје су убијени очеви са два, односно три сина.

У Сијековцу је током 1992. године убијено 46 лица, углавном жене, дјеца и старци, од којих је најмлађа жртва био Драго Милошевић /17/, а најстарија Васо Зечевић /77/. Запаљено је 15 кућа, као и црква Свете великомученице Марине.

Ова убиства била су сигнал свим Србима у БиХ каква их судбина чека уколико не буду спремни да бране своја огњишта.

Доказни материјал о овим злочинима предат је 22. маја 2002. године хашким истражиоцима, док је Хашки трибунал овај предмет 2006. године уступио Тужилаштву БиХ.

Регуларне снаге Хрватске, са паравојним муслиманско-хрватским Формацијама из тадашње Републике БиХ, извршиле су стравичне злочине у Сијековцу у неколико наврата 1992. године звјерски усмртивши 46 цивила, углавном жена, дјеце и стараца.

Најмлађа жртва био је Драго Милошевић /17/, а најстарија Васо Зечевић /77/. Запаљено је 15 кућа, као и црква Свете великомученице Огњене Марије.

Ова убиства била су сигнал свим Србима у БиХ каква их судбина чека уколико не буду спремни да бране своја огњишта.

У првом ратном злочину почињеном на територији БиХ за сат времена убијено је девет особа, међу којима највише чланова породица Милошевић и Зечевић, гдје су убијени очеви са два, односно три сина.

Савановић: Дугујемо захвалност жртвама

Министар рада и борачко–инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић изјавио је данас у Сијековцу да је српски народ дужан захвалност свим жртвама које су дале своје животе у току одбрамбено – отаџбинског рата деведесетих година и тако верификовале Републику Српску и све оно што имамо данас.

Савановић је рекао да овај злочин говори о мржњи и приступу који је нељудски и који је кроз историју нечастан.

„Нечастан је јер је дошао од наших комшија са којима смо живјели и сарађивали, а када им се указала прилика, као што се указала деведесетих година, учинили су то што су учинили у Броду“, рекао је Савановић новинарима.

Говедарица: Злочин не смије бити заборављен

Посланик СДС-а у Народној скупштини Републике Српске Вукота Говедарица поручио је данас у Сијековцу да злочин над цивилима који се догодио у овом мјесту прије 25 година не смије бити заборављен и да неко за то мора одговарати.

Говедарица је истакао да српски народ има право на правду, те да за овај злочин постоје одговорни који никада нису били кажњени.

Којић: Злочин остао некажњен

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих цивила Милорад Којић рекао је да је злочин у Сијековцу некажњен, јер је једина казна правоснажно изречена пресуда Земиру Ковачевићу.

„Највећи проблем је што Хрватска не жели да се суочи са тим да је починила стравичне злочине и извршила агресију на комплетну Посавину“, изјавио је Којић на обиљежавању страдања српских цивила у Сијековцу.

Он је навео да постоји протокол о сарадњи Тужилаштва БиХ са државним тужилаштвом Хрватске, али да је то само „мртво слово на папиру“.

„Не можемо процесуирати хрватске држављане, јер је Хрватска прије двије године забранила приступ архиви и доказима, а то је лоша порука да у региону не постоји воља за суживотом и сарадњом“, рекао је Којић.

Предсједник Републичког одбора за тражење заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске Марко Грабовац рекао је да Тужилаштво БиХ није покренуло ништа када је ријеч о злочину у Сијековцу од када је тај случај предат Хашком трибуналу 2001. године.

Он је упозорио да чланови породица страдалих умиру и да је свједока све мање.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed