Вечерње новости, 11.8.2019, Тајни немачки досије: И нацисти се згражавали над усташким зверствима

Покољ Срба у Гудовцу, 18. дана од оснивања хрватске усташке НДХ Фото: Архив Војводине, Вечерње новости

Покољ Срба у Гудовцу, 18. дана од оснивања хрватске усташке НДХ Фото: Архив Војводине, Вечерње новости

НАРЕДНИК Франц Бублик 17. новембра 1941. свом немачком заповеднику за Србију, овако рапортира о усташким зверствима:

– У један загребачки затвор бачен је 76-годишњи старац, чији је син избегао хапшење благовременим, спонтаним бегом. Како би од оца изнудили признање о тренутном месту боравка сина, поступало се тако да је старцу приликом саслушања сваки дан клештима кидан по један нокат наизменично са прстију ногу и руку. Једној мајци је у једном логору сличним поводом свакодневно вађен по један зуб – написао је Бублик и за прогон Срба оптужио хрватског државног секретара Еугена Кватерника.

Гостионичарка Јулка Шкаре из Топуског у срезу Вргинмост, удовица, стара 42 године, мајка двоје деце, у сведочењу је навела да је у њену гостионицу навраћао усташа Звиншчак из Загреба. Она га је описала као једног од најкрволочнијих:

„Једно од најужаснијих дела које је извршио, било је да је поставио мајке и децу у један ред, а затим их све поубијао једним јединим метком.“

НА десетине оваквих језивих сведочанстава садржи досије Архива Војводине. Читајући их, архивистима и преводиоцима често је била потребна дужа пауза, да се приберу и врате свом послу. Предуго су ови докази били изван домашаја јавности, а игром случаја, откривени су у јеку покушаја хрватских екстремиста да ревидирају усташку историју и вишеструко умање број српских и јеврејских жртава у Јасеновцу и другим злогласним логорима НДХ.

Писмо Степинцу, атрибуција Првислав Грисогоно (Сплит, 1879 - Париз, 1969) Фото: Архив Војводине, Вечерње новости

Писмо Степинцу, атрибуција Првислав Грисогоно (Сплит, 1879 – Париз, 1969) Фото: Архив Војводине, Вечерње новости

ПИСМО СТЕПИНЦУ

НАРОЧИТО велику пажњу у немачком досијеу изазива писмо о усташким злочинима над Србима које је 8. фебруара 1942. године надбискупу Алојзију Степинцу послао сведок који се потписао као „католик хришћанин, па тек онда Хрват“. Он је навео да су старци, жене и деца редовно прво страшно злостављани, па тек онда убијани. Писао је:

„Невини Срби прикивани су на пањеве, пламен ватре је лизао њихова гола прса, њихова је кожа згуљивана, отворене ране песком и сољу посипане, очи копане, уши, носеви и језици одсецани. Деца су бацана у ватру, кипућу воду и кречане…“

Када је у „Новостима“, пре шест месеци, обелодањено да је ово писмо, саставни део немачког досијеа, у поседу Архива Војводине, у Хрватској су се појавиле тврдње да је реч о фалсификату, подметнутом из Београда хрватском политичару Првиславу Грисогону (Сплит, 1879 – Париз, 1969). Директор војвођанског архива Кузмановић, тим поводом, међутим, истиче:

– Неспорно је да ми имамо оригинал тог писма.

ЗАИНТЕРЕСОВАН И ПРОФЕСОР ГРАЈФ

ЗА новооткривени немачки досије, како сазнајемо, заинтересован је и проф. др Гидеон Грајф, главни истраживач Института за Холокауст „Шем олам“ у Израелу и аутор студије „Јасеновац, Аушвиц Балкана“. Он је током четворогодишњег истраживања открио да је у Јасеновцу на најсвирепији начин убијено минимум 800.000 Срба и око 40.000 Јевреја. Професор Грајф ће, највероватније, крајем августа ову своју студију представити у Архиву Војводине.

 

 

Јованка Симић

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestEmail to someonePrint this page

Comments are closed